Forrige uke kunne man lese og se på NRK at Modum bad var bekymret da de må kutte med 3000 liggedøgn. Vi risikerer å måtte kutte over 31 000 liggedøgn (85 sengeplasser x 365 dager/året) Det er alvorlig. Veldig alvorlig for pasienter som bla sliter med angst, depresjon, traumer og rus. Pasienter som kan risikere å dø mens de står i kø.

Vi hadde ett halvt års ventetid i desember 2022. Pasienter velger og vil komme til oss. Det handler om beliggenhet, og hva vi tilbyr og og hvem vi er. Jeg har i år jobbet 30 år som sykepleier, og jeg ER så stolt av arbeidsplassen min og kollegaene jeg jobber sammen med. Av at vi bruker de nyeste forskningsbaserte metodene for å jobbe med traumer, angst, depresjon, det å bli rusfri, lære å håndtere og stå i vanskelige følelser. Jeg er stolt fordi vi jobber med tilstedeværelse, humor, vi bruker hjertet og våger å være nær.

Foruten samtaleterapi og grupper har vi snekkerverksted og smie. Musikkterapi med et godt utstyrt musikkrom og kunst- og uttrykksterapi der vi hadde egen utstilling i desember. Vi har kinosal, det veves og jobbes med skinn. Pasientene spiller bordtennis og biljard. Vi bruker dyr i behandling, hesteterapi, alpakkaer og høner. Pasientene får ha med egen hund i behandling om ønskelig. Vi har egne ansatte kokker med fokus på sunn og velsmakende mat der pasientene hjelper til på kjøkkenet.

Vi jobber aktivt og tett på naturen og den brukes daglig. Bader i sjøen gjennom hele året, bruker kajakker og båt, fisker og lystrer etter krabber, setter hummerteiner. Spiller golf når det er sesong for dette, pasientene kan ta VTG kurs og mange fortsetter å spille golf etter endt behandling. Det spilles gatefotball. Vi bruker lokale svømmehaller og gymsal for lagspill. Går i skogen og har hytteturer sommer og vinter for skiglede og fisketurer. Det har bla. vært turer til Sjusjøen og pasienter har gått på Gaustatoppen. Vi har treningspedagoger og fysioterapeuter og det er både individuell trening og gruppetrening på et svært godt utstyrt treningsrom. Vi har yoga og bruker TRE (trauma release exercises) der kroppen hjelpes til å gi slipp på traumer. Så foruten samtaleterapi og grupper der vi jobber etter de siste forskningsbaserte metodene, gjøres det svært mye viktig arbeid som en del av behandlingen utover dette.

Dette handler ikke om en kamp mellom det private og det offentlige. Det handler om å gi mennesker som sliter med psykisk helse og/eller rus et tilbud om fritt behandlingsvalg der de kan velge behandlingssted tilpasset sitt behov og sine ønsker. Med høy faglig kompetanse, et bredt behandlingstilbud og gode ansatte. Der velferdsstaten Norge ikke kutter plasser slik at folk må stå måneder og år i kø og hjelpen kommer for seint.

I Kragerø har Vitalis Helse 46 plasser innen rus- og psykiatri, på Holmen gård 39 plasser. Regjeringen med Ingvild Kjerkol som ansvarlig helse- og omsorgsminister har bestemt at fra 1. januar opphørte ordningen fritt behandlingsvalg. Det innebærer at kun de offentlige eller de som har rammeavtale kan ta i mot pasientgruppa vår.

Vi får dermed ikke ta i mot pasienter lenger, sjøl om behovet og køene er der. Enkelte andre steder som kan drive videre kan ha tomme sengeplasser, men pasientgruppen ønsker seg ikke dit. Det er en pasientgruppe som i svært liten grad sees, høres og lyttes til. De er ganske tydelige nå, bla på hvor de ønsker seg. Akkurat som øvrige folk. Du vil ha den beste hjertekirurgen eller jordmora eller ortopeden om du får velge.

En sykehusseng i det offentlige koster rundt 10 000,-/døgnet. Dette koster den selv om den er tom. Vi får betalt mellom 3-5000,-/døgnet, kun når senga er ‘varm’ og reelt i bruk. Vi har også høyere krav til kompetanse blant ansatte og antall ansatte på vakt.

Så hva blir konsekvensen for Vitalis Helse? Avdelingen i Kragerø legges ned fra 1. juni og pasientplassene reduseres med 46. Av mellom 80 og 90 ansatte, sies 50 stykker opp hvilket trår i kraft fra 1. juni. Pasientene i Kragerø får da tilbud om å overflyttes til Holmen gård eller hjelp til å finne et nytt behandlingssted. Det vil bli stadig færre pasienter ettersom deres behandlingstid etterhvert er over.

Helse Sør-Øst RHF har definert at de trenger 30 plasser til innen rus-psykiatri i Agder. Disse plassene kan fordeles på ett eller flere behandlingssteder. Det er flere om beinet, vi håper selvsagt inderlig at vi vinner dette anbudet. Da har vi grunnlag for videre drift fremover. Vi har svært mye kompetanse, de beste folka og helt supre lokaliteter tett på naturen. Dette anbudet avgjøres i mai, og nye pasienter kan da innlegges på Holmen gård fra juni. Da er det mulighet for å jobbe intens for nye fremtidige anbud etter dette, for å kunne vokse igjen og kunne ta i mot flere pasienter. Vinner vi ikke anbudet i mai, ser fremtida dyster ut pr i dag da pasienttallet stadig blir nedadgående.

Dette får enorme konsekvenser for mennesker der ute som står i kø for å få hjelp og behandling. Det er uendelig trist og regjeringen og Kjerkol som har tatt disse avgjørelsene har ikke nok kompetanse eller forståelse for konsekvensene det skaper. Det påvirker ikke bare den som ikke får tilbud om behandling, men deres pårørende, familier og nettverk.

Foruten pasientene, raseres en arbeidsplass og det går utover 50 enkeltindivider, deres familier og barn, huslån og strømregninger. En arbeidsplass med fantastiske mennesker med så mye kompetanse og vilje til å jobbe. En arbeidsplass der flagget vaier i toppen og skuta har stø kurs.

Det går også utover det lokale næringslivet. Kjøttmaten vi har kjøpt på Brubakken eller i ferskvaredisken på Brokelandsheia. Det går utover store inntekter for de lokale apotekene, og penger som legges igjen i lokale butikker. Brødene som vi kjøper av Gjerstadbakeren Grethe hver uke til alle pasientene. Den lokale elektrikeren som kommer på oppdrag til oss.

Jeg vil jeg gjerne rette en stor takk til ledelsen og dere andre som jobber dag og natt med dette. Som kontakter politikere lokalt og på Stortinget, får til viktige møter der flere har besøkt arbeidsplassen vår og snakket med pasientene. Som jobber på spreng for anbud og videre drift. Pasientgruppa vår trenger at vi kjemper for dette. Det handler om rett til et verdig liv.

Jeg håper regjeringen klarer å se konsekvensene av hva de har iverksatt og jeg håper de kanskje tar til vett og fatter vedtak om hasteanbud. Det har de mulighet til.

Det er trist å legge ut oppdateringer som dette. Men jeg vil at folk skal vite hva som skjer, få en forståelse for situasjonen og fremsnakke og jobbe for det gode.

Ellen Bakke, ansatt ved Vitalis helse

Dette innlegget ble først publisert på Facebook, men er gjengitt her med tillatelse.

Ellen Bakke Foto: privat