Telefonen jeg fikk sent søndag kveld fra Siri Løite som er leder av Ønsketreet er nedslående. Foreløpige tall viser en økning på 25 prosent sammenlignet med fjorårets Ønsketre.

Da har vi ikke tatt med de tre mottakene vi har her i Porsgrunn, og vi har mange flere som skal registreres før de går i trykken og henges opp til helga.

Ønsketreets formål er å glede barn som lever under økonomisk vanskelige kår. Treet fylles med røde hjerter fra staren av desember til noen dager før jul og frivillige gjør alt de kan for å hjelpe familiene med å få oppfylt et julegaveønske.

Nå øker de økonomiske forskjellene veldig fort og for barnefamilier som allerede levde i vedvarende lavinntekt blir avstanden større og større.

De som tar kontakt med oss gruer seg ikke bare til julaften, men tiden før med skoleavslutninger, adventskalendere, pentøy og sko som er blitt for smått og ikke minst vintersko, ulltøy og vinterstøvler. De ikke vet hvordan de skal få endene til å møtes.

Vi kjenner på en dyp maktesløshet i møte med disse familiene, vi har ikke midler lokalt til å utøve langvarig humanitær hjelp, vi prøver, men alt vi kan er å veilede og videresende dem innad i systemet. Da ser vi at lyset slukner i øynene deres, de har vært der, de har forsøkt.

Vi kjenner det i frivillig-hjertene våre – dette gjør vondt.

Vi kan henvise dem til ønsketreet vårt, til omvendt nisse, matutlevering som noen organisasjoner har, vi gir matposer til studenter og hybelboere i videregående skoler.

Vi gir gratis måltider på Fellesverket Henrys Hus til ungdom 3 dager i uken og vi når ut til flyktninger med klesutdeling via mottakene. Vi samarbeider med kommunen og NAV i ønsketreet for å nå dem som trenger det mest. Og alle våre aktiviteter i Røde Kors er gratis, men innimellom føles det allikevel som om vi ikke bidrar nok.

Årsaken til økningen i barnefattigdom er mer kompleks enn at noen «ikke gidder å jobbe», eller bare uføretrygder «seg selv».

Det har vært to år med pandemi, økte renter, økte strømutgifter, økte drivstoffutgifter og økt ledighet. Krigen i Ukraina har utløst en flyktningkrise og i Porsgrunn har vi nå over 400 flyktninger, noe som vil øke i månedene fremover. Dette er i tillegg til de flyktningene som er bosatte og som er i introduksjonsprogrammet og ikke kan jobbe.

Utbetalinger til arbeidsledige, uføre, pensjonister, lavtlønnede og flyktninger øker ikke i takt med prisøkningen som vi har i Norge.

Foreløpig 7,5 prosent økning på matvarer og som forventes økt igjen i januar. Vinteren står for døra og alle har ikke ovn eller peis så strøm er alternativet. Da stenger man av rom og senker temperaturen inne, klær kjøpes brukt, middag kuttes ut en eller flere ganger i uka - men det holder ikke alene med de innsparingene.

Vi i Røde Kors ønsker at alle barn skal kunne få samme muligheter, at barn skal komme hjem til et varmt hus, ha vintertøy og sko, ha mulighet til et varmt måltid om dagen og å kunne få feire advent og jul sammen med sine. Og kanskje til og med få en julegave fra nissen.

Vi håper til tross for at de fleste nå merker at lommeboka er slunken, allikevel kan ta seg råd til å støtte opp om frivillige juleaktiviteter som ønsketreet slik at vi kan bistå familier som trenger det l jula med å oppfylle noen ønsker til dem fra nissen.

For i år trengs din støtte mer enn noen år tidligere og alt vi ønsker oss til jul i år er at alle barn skal få en helt vanlig jul.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.