Fotballen er en idrett som tidvis beveger seg ut på de skrå bredder, av og til langt ute på feil jorde. Trøyeholding var for noen lenge en yndet beskjeftigelse. Ødelagte trøyer har vært et vanlig syn på banen. De er flerret i stykker av slike som  følte seg underlegne, i forhold til motstanderen. Fotball er et ballspill som skal foregå med beina. Hendene skal ikke nå ballen, ei heller motstanderens klær eller kropp. Nå er det vanlig å holde hendene skjermet rundt motstanderens kropp. Visstnok for å begrense dennes aksjonsradius. Også en ulovlig handling, men dessverre utbredt. Smittsomt er det også. Ære være de som bevisst legger armene bak torsoen, når de skal avverge skudd i målgården. De har skjønt det. Hendene skal ikke være aktive  i fotball. Det ligger i navnet. Fotball.

Det har sneket seg inn unoter som er alment akseptert. "Han tok en for laget". Det er en hedresbenevnelse når en spiller tar et rugby eller judogrep på motstanderen. Denne har full fart mot målet og har store muligheter for å oppfylle spillets hensikt; det å score mål. Den nye "regelen" som blir praktisert, sier at det er ok å stoppe motstanderen med nær sagt alle midler. Er jukselaget heldig, slipper de med gult kort for synderen, noe som ikke nødvendigvis får direkte betydning for laget som bevisst bryter spillets regler. I slike tilfeller bør det heller gis rødt kort i f.eks. 10 min. Tilsvarende regler har man i handball og ishockey. Det vil bli en straff som laget merker umiddelbart og vil kunne få flere til å "holde seg på matta".

Selve ideen om å knives i kappeleik, er at den beste skal vinne. Det er konkurranse på like vilkår som fasinerer. Juks er malurt i begeret. Vi kan risikere å oppleve at det blir kåret det vi kan kalle "årets juksepave". Tilskueren blir lurt. Det liker ingen.

Pengenes makt har tatt fullstendig kontroll over fotballen. Det er kjøp og salg som er mest i vinden. Det går an å kjøpe seg et mesterskap.  Qatar har det på cven. På de beste engelske lagene, i "verdens beste liga", finner du en, to eller høyden tre engelske spillere, resten utlendinger. Hvor er den lokale identiteten? Når alle lagene er "FN-United", blir interessen borte for mitt vedkommende. Lise Klaveness tok et modig oppgjør med pengenes makt direkte i løvens egen hule. Visepresident Arne Larsen Økland i Fotballforbundet opptrådde som dommer og underkjente sitt eget mål, som dommeren hadde godkjent, i oppgjøret mellom hans lag Bayer Leverkusen og Bayern Munchen. Han hadde allerede plassert 3 baller i nota bak motstanderens keeper. Det viser at edel kappestrid kan settes på dagsorden. Fotballforbundet er i gode hender. Vår neste prioritering kan være å kreve at minimum 50% av spillerene på banen til en hver tid tilhører klubbens nasjon. Videre bør det være et krav om at 25% av stallen skal være egenutviklede spillere. Det vil sette en effektiv bremse på kjøp- og salgsfrekvensen. Det vil da lønne seg å utvikle egne spillere. Publikum vil fatte mer interesse for lagene, også i motgang. D3 vil få et nærmere forhold til de som bærer drakten de heier på.

Tenk om Jakob Ingebrigtsen hadde følt seg så underlegen, at han måtte holde igjen en konkurrent. Eller slå krokfot på en annen, for å komme først i mål. Ta snarvegen i svingen. Hadde hederen og respekten for ham da vært like stor? Det er edel kappestrid som folk har sansen for. Da må deltakerene holde seg innenfor de regler som gjelder for idretten.

Ole Bjarne Amdahl, Dale