Litt bakgrunn om saken først. Skien ønsker å utnytte sandressursene på Geiteryggen. Festerapporten fra 2012, vurderte konsekvensene av å omgjøre Geiteryggen til et enormt sandtak.

I 2019 ønsket administrasjonen å utlyse en anbudsrunde, for å starte masseuttak på Geiteryggen.

Så til Arnesens innlegg.

Punkt 1: Arnesen kommenterer at kommunens nye arealplan, som nå er ute på høring, ikke omhandler omregulering til masseuttak (område 60 og 85, sør og øst for terminalbygget), men til næringsformål.

En regulering til næringsformål i disse områdene vil ødelegge for de aktivitetene som er der i dag. Dette er alt veldig godt belyst i avisene de siste ukene.

Formålsendringen til «bare» næringsformål er ille nok i seg selv, men trolig også starten på etablering av sandtak på Geiteryggen. Starten på ødeleggelsen av et flott aktivitets, rekreasjons- og bo-området.

Jeg støtter Saxegaard i hennes vurdering i at det sannsynligvis blir sandtak Geiteryggen, men det skal det kjempes imot.

Punkt 2:I innlegget kommenteres det at en stor del av det som foreslåes som næringsområde er innenfor det inngjerdede område. Det stemmer ikke.

For øvrig er det ikke området innenfor gjerdet Saxegaard, velforeninger og alle som driver aktivitet der er opptatt av. Saken gjelder områdene som ligger utenfor gjerdet.

Punkt 3: Arnesen skriver videre: «Det er ingen som ønsker å legge ned motorsportvirksomheten på Geiteryggen. Det har lenge vært et ønske om å flytte denne virksomheten til Flittig».

Faktum er at de som driver de ulike aktivitetene på Geiteryggen, og som vil bli direkte berørt av den nye arealplanen, ikke ønsker å flytte. Faktum er at det er kommunen som ønsker å flytte aktivitetene, for å få tilgang til sanden og arealene på Geiteryggen. Det er det vi kjemper imot.

Punkt 4: Så en kommentar til Arnesens 2019-avsnitt. Festerapporten tok for seg to alternative masseuttak-scenarier.

Rapporten belyser forhold som økonomi, naturpåvirkning, støy, støv, innvirkning på friluftsaktiviteter etc. I rapporten er det bare en av syv konsekvensområder som er i favør av sandtak-utbygging.

Våren 2019 sendte kommunen ut sakspapirer for å få vedtatt en anbudsutlysning. Et startskudd for masseuttaket på Geiteryggen. I sakspapirene var områdets store aktivitets- og rekreasjonsverdi knapt nok nevnt til tross for at Festerapporten beskriver dette utførlig.

Det var beboerne (ikke administrasjonen) som sørget for at politikerne fikk fakta i saken, slik at de kunne ta en faktabasert beslutning. Resultatet ble at politikerne stoppet anbudsutlysningen.

Jeg forstår godt at Saxegaard kaller sakspapirene et falsum.

Arnesen beskriver beboernes innsats slik: Dette skal de ha honnør for. Dette er et klart eksempel på at demokrati fungerer. Hyggelig sagt, men denne saken dreier seg også om tillit. Tillit til hvordan beslutningsgrunnlag jobbes frem og presenteres for de folkevalgte. Denne tilliten er grunnleggende viktig for at vårt flotte demokrati skal funke.

Punkt 5: Hølet” på Geiteryggen, som Arnesen og Saxegaard kaller det. Hva som er sant og usant, hvilke konti penger havnet på direkte eller indirekte, vet jeg ingenting om. All den støyen saken førte med seg, bot til kommunen bidro i hvert fall ikke til å fylle opp en bunnskrapt tillitskonto.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.