Nederst i denne saken kan du si din mening om fritt behandlingsvalg i vårt debattstudio.

Kjære Ingrid Kjerkol,

Endelig skal jeg få ordentlig hjelp etter mange år som svingdørspasient i psykiatrien og en ikke optimal behandling i poliklinikk på Distriktspsykiatrisk senter (DPS). Joda, jeg har fått hjelp, men som rusavhengig så har ikke annenhver uke på DPS vært nok. Jeg har noen å prate med annenhver uke i en time, men resten av disse timene sitter jeg alene i en leilighet og skal kunne holde meg rusfri. Helt alene. Meg mot rus. Hvem tror du vinner kampen? Jeg kan fortelle deg, at det er ikke meg!

USIKKER FREMTID: Første januar avvikles fritt sykehusvalg. Jeg og mange andre står i fare for å miste plassene våre på en institusjon hvor vi nå har blitt trygge, skriver Mariann Olsen Tuvnes i dette leserinnlegget. Foto: privat

Nå har jeg endelig kommet meg inn i behandling, en god behandling. Her skal jeg få være opp til ett år. Ett år skal jeg nå jobbe intensivt for min rusavhengighet og psykiske lidelser.

Men, første januar så avvikles fritt sykehusvalg. Jeg og mange andre står i fare for å miste plassene våre på en institusjon hvor vi nå har blitt trygge. Trygg på personal, behandlingsplan som er skreddersydd oss og blitt trygg på behandler. Behandlingsplassen jeg er på står i fare for å måtte legges ned før min tid er over her! Fordi de er private. Jeg står i fare for å måtte bli flyttet til en ny institusjon, i min hjemkommune. En ny plass, nytt personal, ny behandler og et helt nytt behandlingsopplegg.

Jeg kom egentlig inn på en annen behandlingsplass jeg. En i hjembyen min. Det er jo det du vil. At vi alle skal bruke sykehusene i vår kommune. Men plassen hadde 30 ukers ventetid. 30 uker er lenge for en som er motivert nå. Mange har ikke 30 uker heller. De kommer til å dø før den tid. Jeg valgte å bruke fritt sykehusvalg for å komme inn fortere fordi jeg ikke hadde mulighet til å vente 30 uker på en plass slik min livssituasjon var da.

Men du Kjerkol! En ting dere ikke helt har tatt i betraktning: Hvordan tenker dere det er for en rusavhengig å være på behandling på sin egen hjemplass? Hjemplassen der de er godt inngrodd i et miljø, et usunt og farlig miljø? Hvor hensiktsmessig er det for en bra tilfriskningprosess? Hvor godt utbytte blir det av behandlingen hvis miljøet hele tiden vil «banke på døren»? Vil det ikke egentlig være viktig og komme seg VEKK fra dette miljøet? Dette farlige miljøet vil jo være rett i nærheten, hvordan skal man egentlig komme seg vekk fra det når det faktisk ligger i hagen din?

Du danser av glede for at denne ordningen endelig er borte. Men jeg skal fortelle deg hva du egentlig danser for. Du danser for at institusjoner blir lagt ned, du danser for at ekstremt mange mister jobbene sine, du danser for at ventelister blir lengre, du danser for at mange rusavhengige mister motivasjonen sin i en altfor lang prosess for å få plass, du danser for at alt for mange mister trygge plasser og må bli flyttes til helt nye og ukjente plasser, noe som vil ødelegge mye for ens behandling.

Og viktigst, du danser for at psykisk syke og rusavhengige dør i påvente av behandling…

«Noen må jo ofres.». Det er de syke, slitne, fattige, meg, vennene mine, pårørende og VANLIGE FOLK som ofres.

Hilsen en som må ofres.

Dette innlegget ble først publisert på Mariann Olsen Tuvnes facebook-side og er gjengitt i Varden med hennes tillatelse.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

Siste innlegg

  • Fritt behandlingsvalg betyr at pasienter selv kan velge behandlingssted i spesialisthelsetjenesten. Pasienter som har fått rett til utredning eller behandling kan velge mellom offentlige behandlingssteder, private med avtale og private som er godkjent av Helfo.
  • Flertallet i Stortinget har besluttet at ordningen skal avvikles.
  • Ordningen ble innført i 2015, men den nåværende regjeringen mener at ordningen i liten grad har oppnådd formålet, som var å få ned ventetidene og gjøre helsetjenesten mer effektiv.
  • Hva mener du?

Si din mening i debattstudioet vårt. Signer med ditt fulle navn!

Send inn

Skjønner ikke hvordan dette er lønnsomt

Du er helt rå som står frem som du gjør,heier på deg og din vei ❤️

At dette vil styrke behandlingstilbudet og korte ned ventetiden er bare prat,mye av de pengene de mener de vil spare her,går rett inn for å dekke opp underskudd i diverse sykehus. Behandlingskostnaden er 3 ganger så høy i det offentlige en hos feks Vitalis o.l..så hvordan dette er lønnsomt skjønner jeg ikke, mangfoldet vil også forsvinne dessverre

Tommy Søyland

Takk for innlegg, Tommy Søyland. Vis gjerne til hvor påstanden om tre ganger så høy behandlingskostnad kommer fra.

Lena Beathe Arneberg

Ideologi?

Why stop a winning horse, Ingvild Kjerkol??

Ideologi ?

Thor Johansen, Lege

Hei, Thor. Takk for innlegg.

Kjerkol skriver dette på sin Fb-side:

«I dag har Stortinget vedtatt å avvikle privatiseringsreformen som har gitt private aktører fri etableringsrett på lokalsykehusenes regning. Fra nyttår må de inngå avtaler med det offentlige for å være en del av vår felles helsetjeneste. 📷📷

Og la det ikke være tvil: vi styrker helsetjenesten og beholder pasientens rett til å velge behandlingssted. Alle pasienter i spesialisthelsetjenesten skal fremdeles få velge mellom offentlige tilbud, og private tilbud som sykehusene har avtaler med. Det er en viktig pasientrettighet vi har hatt i Norge siden 2001»

Lena Beathe Arneberg