At barn burde bruke skjermen mindre er noe de fleste vil kunne si seg enig i. Likevel kan det være altfor lett å falle for fristelsen å plassere poden foran TVen eller nettbrettet, særlig på en ettermiddag der man føler at jobben har sugd ut det beste av en.

Hvor mye skjermbruk er innafor? Bli med i debatten nederst i saken!

Små barns skjermbruk har eksplodert de siste årene, samtidig viser forskningen at passivitet, fedme og dermed livsstilssykdommer øker med samme tempo. Nyere forskning viser dessuten at stimuli fra mobil og nettbrett trigger hjernens belønningssystem og skaper avhengighet. Og ikke bare der og da, men en avhengighet som kan gå over i annet misbruk, som spill og rusmisbruk senere i livet.

Også barnas finmotorikk reduseres ifølge statistikken. Og hvis statistikk blir litt søkt, kan jeg fortelle at jeg har snakket med lærere som sier de ser endring i evnen til motorikk hos barn de siste 10-15 årene. Mange sliter plutselig med å klippe en rett linje på et ark.

Det kan være vanskelig å ta dette til seg som foreldre, alvorlighetsgraden til tross. Fokus på problemstillinger som gjelder våre håpefulle kan fort kjennes som ubehagelige pekefingre.

«Nå er hun livsstilscoachen Kristin Valen ute og formaner noe igjen».

Dessverre så er det ofte slik vi foreldre reagerer, vi går i forsvarsmodus. Hvem blir taperne med en slik innstilling? Svaret vet vi så godt.

Men hva hvis du endret innstillingen til «hvilken verdi kan jeg få ut av denne kunnskapen?», eller enda bedre «hvilken verdi kan barna mine få?»

Selv forstår jeg godt at skjerm-fella er lett å falle i. Med jobb og et krevende fulltidsstudier på universitetet kreves det en sterk bevissthet for å lage gode ettermiddager, hvor jeg er 100 prosent til stede med min 4-åring.

Vi har valgt å ikke bruke nettbrett eller mobil sammen med ham, men ser en film på tv en gang iblant. Dette har ført til at han sjelden vil se på tv hvis jeg spør ham. Han vil heller gjøre andre ting. Og her kommer vi inn på mitt sterkeste argument for å begrense skjerm, nemlig alt det andre verdifulle man går glipp av!

Vi prøver å ha en ute-aktivitet hver dag. Det trenger ikke være topptur, skøyter eller ski hver gang, men kan være noe så enkelt som å lage middagen på bålpannen eller over flammene fra et bål i skogen. Eller det kan være en liten rusletur i nabolaget etter handleturen. Det er fascinerende å se hvor mye glede dette genererer, en genuin glede jeg aldri har sett hos han foran tv-skjermen.

Noen dager er dørstokkmila tung, men det blir som med treningsøkta – man angrer aldri etterpå!

Begge barna mine elsker fritidsaktiviteter, så for 4-åringen er det i tillegg dans, turning og svømming hver uke, pluss langrenn på vinterhalvåret.

«Blir han ikke veldig sliten da» spør noen. Selvsagt ikke. Barn liker å være i aktivitet, de vil at det skjer noe, det er naturlig for dem. «Blir ikke du veldig sliten da?» spør de videre.

Nei, jeg blir egentlig mest glad, takknemlig og motivert. Det gir en god følelse å være til stede for sønnen min og gjøre morsomme aktiviteter sammen.

Vi blir kjent med hverandre på så mange nivåer, og oppnår et fantastisk samspill som hadde vært utelukket om han heller skulle brukt tiden på et nettbrett. Det er også mange ganger en befrielse å komme ut av huset, da er det lettere å ha fokus på her og nå. Ingenting som skal vaskes her, eller støvsuges der.

Dette er faktisk ikke vanskelig i det hele tatt, alt dreier seg om mentalitet. Bevissthet er stikkordet om man vil gjøre en endring. Hva er verdifullt for meg? Hvordan ønsker jeg å prioritere min tid og mine ressurser ut fra disse verdiene?

Ta tilbake styringen over tiden, slik at du kan bruke den optimalt og skape verdifulle stunder sammen med barna. Bruk motivasjon som verktøy, og se for deg hvor fint det kommer til å bli å gå en tur mens dere bare prater sammen, mobilen legger du bort. Og reiser du på skøytebanen med poden og han får et trassanfall på 10 minutter, hva så? Det er de resterende 2 timene som var fine dere husker, og tar med dere videre.

Tiden med barna går så fort, men de årene, de er så magiske. Ikke mist den tiden, mister du den så er det for sent.

Om du nå tenker at dette ble mye moralpreken så greit nok. Bare husk at det er for de små jeg vil sette fokus på dette. For de som ikke kan bedømme og vurdere selv ennå.

Listen er lang over grunner til å begrense skjerm for de minste, men tenk også på den lange listen med positive ting dere vinner på å ta tilbake tiden SAMMEN.

For det er vel få som tenker at i dag har ungene fått for mye frisk luft og aktivitet, altfor lite sukker og for altfor lite skjermtid?

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

Siste innlegg

Bli med i debatten - send oss din melding her!

Send inn
Heidi Erikssen

Hvor mye skjermbruk er innafor?

Mentaltrener Kristin Valen mener dagens barn og unge bruker for mye tid foran skjermen og at foreldre må ta grep for å få ned skjermtiden.

Selv gir hun barna skjermnekt og prioriterer aktiviteter og utetid.

- Det er fascinerende å se hvor mye glede dette genererer, en genuin glede jeg aldri har sett hos han foran tv-skjermen.

Bør flere gjøre som Valen? Er det mulig å kutte skjermbruken helt i en hektisk hverdag? Hvor mye skjermbruk er innafor?

Bli med i debatten - og husk å signere innlegg med fullt navn!