Store vanndunker, hermetikk, tørrmat, dopapir, ved, fyrstikker, stearinlys og førstehjelpsskrin. Dette er noen av varene myndighetene anbefaler oss å ha hjemme i et eget beredskapslager.

«Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn.», skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på nettsiden sikkerhverdag.no.

Jeg tror dessverre fortsatt de færreste av oss har dette i hus. Men kanskje viser helgens strømbrudd i Porsgrunn at flere bør tenke den tanken?

Og burde ikke myndighetene kommunisere dette enda tydeligere?

For når kong vinter er her med store snømengder og ekstremkulde, er det alvor når strømmen blir borte. Det blir fort kaldt inne når varmepumpe og varmeovner slutter å virke.

Ikke alle har peis eller andre fyringsmuligheter når strømmen forsvinner. I blokkleiligheter er det 60 prosent som er avhengige av strøm som oppvarmingskilde. Samlet sett gjelder dette for 30 prosent av alle husstander i Norge.

I helgen kunne Varden fortelle om flere eldre som har fryst i egne hjem, og blitt behandlet for alvorlig hypotermi ved akuttmottaket i Skien. Disse pasientene var så vidt vi vet ikke utsatt for strømbrudd, men det viser likevel hvor kritisk situasjonen kan bli når innetemperaturene synker.

Vi har gjort oss så avhengige av strøm, at vi nesten ikke vet hvordan vi skal fungere uten. Hva gjør vi når den blir borte i lengre perioder?

Søndag ettermiddag stod over 900 husstander i Porsgrunn uten strøm og ute var det 20 minusgrader. Nærmere 500 kunder var uten strøm i over ti timer timer, og satt med ytterjakker og dundyner på i mørklagte stuer.

Kommunen hadde krisemøte søndag kveld, og Lede er satt i rød beredskap.

– Det er en alvorlig situasjon for kundene i denne kulda. Årsaken er at det er flere kabelbrudd i samme område, og vi sliter med å forsyne alle kunder, uttalte kommunikasjonssjef i Lede Thor Bjørn Omnes søndag.

Også lørdag ettermiddag var det strømbrudd hos flere hundre husstander i Porsgrunn, men da ble situasjonen løst i løpet av relativt kort tid.

Pandemi, krig og ekstremvær har gjort det helt nødvendig å stoppe opp og tenke oss om. Egenberedskap har blitt en snakkis - og med god grunn.

Ingen lo av de som hamstret tørrvarer, dopapir og vann da pandemien kom til landet. Heller ikke av de som løp til apoteket for å kjøpe jod-tabletter da Russland gikk til angrep på Ukraina.

Og kanskje er det heller ikke dumt å ha tenkt på alternative varmekilder når vi bor i iskalde Norge vinterstid. For er det noe de siste dagene har vist oss, så er det at også strømforsyningen kan være usikker.