Jeg har ved flere anledninger sett hvilken viktig jobb fribyforfattere gjør når de endelig kan bruke sin penn uten å frykte å bli brakt til taushet.

I ytringsfrihetens navn er det både flott og på høy tid at rådmann vil etablere kommunen som en friby, en trygg havn. Ordningen skal gjelde for èn forfatter.

Det er dessverre altfor mange forfulgte kunstnere i en rekke land. De kjemper imot undertrykking og for likeverd og likestilling. De tør å kritisere regimer som ikke har opplagte menneskerettigheter som førsteprioritet.

En friby er kort fortalt en by som påtar seg å være vertskap for en eller flere forfulgte forfattere, i maks to år. Denne personen blir tatt opp i friby-systemet og får dermed ta opp sitt litterære arbeid.

Porsgrunn kommune har i over 30 år tatt imot og integrert flyktninger fra ulike deler av verden, og nå kan Porsgrunn i praksis bidra internasjonalt til ytringsfrihet, demokrati og kulturell toleranse. Fribyforfatteren blir fulgt opp av både Voksenopplæringen og NAV, og det er Porsgrunn bibliotek som står for oppfølgingen og tilbyr blant annet kontorplass. Fribyforfatteren vil møte både skoler og barnehager. Det vil være en fin og naturlig måte i møte med både forfatterskap og kultur.

Ordningen har ingen store økonomiske konsekvenser, både på grunn av kommunens ordinære flyktningkvote med integreringstilskudd og det at forfatteren vil motta støtte fra fylkeskommunen, fagstipend fra Utenriksdepartementet og Norsk PEN.

Det er 24 fribyer i Norge og endelig kan Porsgrunn stille opp for forfulgte forfattere på samme måte.

Saken skal opp til politisk behandling i Utvalg for barn unge og kultur 1. mars.

Det er biblioteksjef Maria Guribye som er saksbehandler, og jeg håper mange ser verdien av en slik etablering.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.