Bak oss ligger tre år med pandemi, strømsjokk og økte bokostnader av ulik sort. Nå vil det lokale renovasjonselskapet sette meg og barna på gaten for 720 kroner. Som enslig familiefar så sliter en med å få endene til å møtes.

Huslånet har økt med 1000 kroner måneden på under 12 måneder. Strømmen har økt fra 1800 i november 2021 til 4700 i november 2022 og det med varme på et minimum. Alt blir bare dyrere og dyrere. På toppen av det hele så har inntekten falt som selvstendig næringsdrivende. Det har medført at en har måtte prioritere i hverdagen.

For de som kjenner hvordan det er å være selvstendig næringsdrivende så vet en at inntekten kan variere fra måned til måned, år til år. I de siste tre årene har inntekten falt betraktelig, og en har derfor ikke klart å holde alle regninger ajur. Og i de siste månedene så har en ligget bakpå med ulike kommunale avgifter og restskatt. Og stolt som en er, så vil en nødig be om bistand. Men for noen måneder siden så valgte jeg å ta ansvar. Søkte om bostøtte, men fikk avslag for at jeg ifølge ligningen for året før lå 2000 kroner over grensen per måned.

Kontaktet da NAV for økonomisk rådgivning og ble møtt av en hyggelig person på sentralbordet. Hun kunne forstå frustrasjonen og satte meg i kontakt med NAV ansatt på det lokale NAV kontoret. Vedkommende der var ikke like positiv. Hun forventet at jeg hadde gjort alt i min makt for å løse opp i egen økonomi. Men det er ikke så lett, når renter, salærer og andre avgifter akselererer som en rakett når en først har mistet kontrollen.

Jeg fikk tigget med til en timeavtale. Men dagen før den oppførte avtalen, kom det sms om at timen måtte flyttes til nyåret, selv om en bare hadde startet på desember. Så der satt jeg igjen med regningsbunken som bare øker. Daglige oppkall fra Skattekontoret og meldinger om utleggsforretning om ikke innbetaling foretas snarest.

Samtidig har jeg barn boende hjemme som skal ha mat på bordet, et varmt og trygt hjem og holdes aktive på fritiden. Kostnader som bare løper og løper. Og i dag toppet det seg. Politiet kontaktet med om en sivil sak. Det lokale renovasjonsselskapet krevde tvangssalg av huset for 720 kroner utestående på renovasjonsavgiften.

Altså et interkommunalt selskap skal sette en enslig far med barn på gaten for 720 kroner! Det bare fire dager før jul. Nå er ikke beløpet stort, men den har dessverre havnet nederst i bunken sammen med noen andre regninger, og pengene de siste månedene har ikke holdt for å dekke disse utgiftene. Jeg har mistet nattesøvnen, er urolig og må tvinge meg selv fra å ikke gråte foran mine barn.

Jeg håper og tror at disse nedgangstider kun er midlertidig, men før ting blir bedre, så er jeg redd jeg står uten et tak over hode til meg og mine barn.

Anonym arendalitt