I intervju med Varden av 2. juni 2023 påstår Toruf Eriksen at fuglehunder utsettes for systematisk mishandling slik at eierne kan få dressert hundene sine og oppnå premier på jaktprøver.

Mishandlingen skal ifølge Eriksen bestå av utstrakt bruk av strømhalsbånd og stokker. Han hevder videre: «Det ligger trailere til filmer ute på nett som viser hvordan anerkjente trenere systematisk bryter ned hundene med vold og mishandling». Man kommer nesten ikke lengre unna virkeligheten.

Selvfølgelig finnes det dessverre råtne egg i alle leire, men den adferd og mishandling som Eriksen beskriver forekommer heldigvis ytterst sjelden og er for øvrig straffbart. Eriksen har hatt hund siden 2009. Jeg kjenner ikke til hvilket erfaringsgrunnlag eller dokumentasjon han baserer sine synspunkter på, men han har selvsagt rett til å fremme disse uten at han skal utsettes for hets eller trakassering.

Selv har jeg vært aktiv fuglehundmann i en årrekke og ført flere hunder på jaktprøver til premier herunder korthårede vorsteher: Brokefjells Gløgg, Gjest, Gig, Bono, Styrk, Tango, Uno, samt engelsk setterne Gjøyst og Østheias Lucky Pete.

Jeg har deltatt på jaktprøver over det ganske land, vært tidligere aktiv i Telemark fuglehundklubb og i senere år i Norsk Vorstehhundklubb. Jeg kjenner mange i miljøet og hvor jeg også har flere av mine nærmeste venner.

Jeg har aldri i mine aktive år observert bruk av strøm i dressur på hundene utenom ved saueaversjon. Strøm for å gjøre hundene sauerene utføres kun av sertifiserte instruktører under kontrollerte former.

Jeg kjenner flere av landets fremste fuglehundførere, topp dressører og jegere som stadig går igjen på premielistene. Hva er det som kjennetegner disse? Jo, hvor godt de steller og har omsorg for sine hunder.

Det er glade og sosiale hunder som fungerer best i hverdagen, på jakt og i konkurranser og som vil yte maksimalt for sine eiere. Dette oppnår man kun gjennom kjærlighet, omsorg, god foring, rikelig med mosjon, trening og ved positiv dressur. Det er belønningspreget dressur som gjelder og det avholdes her mange gode kurs.

Jakthundene og jegerne får sammen utfolde seg på jakt, det beste de begge vet. Dette skaper helt spesielle, sterke og gode bånd mellom hund og eier. Mishandlede hunder fungerer sjelden godt.

Når det gjelder utsetting av rapphøns og fasan i Norge så har utsettingene tidligere bare vært av begrenset omfang. Dersom dette skjer i kontrollerte former, lider fuglene minimalt med last. Min påstand er at utsatte rapphøns og fasaner har et langt bedre liv og velferd den tiden de lever i frihet enn burhøns, kyllinger, griser uten at jeg av den grunn vil kritisere landbruket.

For øvrig har utsetting av rapphøns og fasaner lange internasjonale tradisjoner. Fasanjakt i Sør-Dakota er en av de mest populære jaktformer i USA, det settes ut millioner av fasaner i Storbritannia, Spania, Italia, Frankrike, Polen - ja på hele kontinentet hvert eneste år Det settes ut hundretusener av fasaner og rapphøns årlig i Danmark, Sverige og Finland. Kritiser ikke USA på dette område med hensyn til sin store og utbredte fasanjakt. Ingen er bedre i verden på natur og nasjonalparkforvaltning enn amerikanerne. De ligger her himmel og hav foran Norge.

Det er litt merkelig at det som er tillatt, nærmest i samtlige andre land med like streng dyrevelferdslovgivning som vår, plutselig skal forbys i Norge. Hvor overregulert, sært og rigid skal Norge egentlig bli?

Her handler det kun om kompetanse og gode kontrollordninger slik andre har. Har ikke Miljødirektoratet viktigere saker å prioritere som for eksempel tiltak for å beskytte våre rødlistearter som bare øker i omfang? SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

Per Lykke