Men det var faktisk det oppvekstutvalget i Skien vedtok i sitt møte i april. Fredrik Halsen (H) foreslo at kommunens administrasjon skulle få i oppgave å «å se på hvordan man best mulig kan undervise om rusbruk på en realistisk måte som innbefatter f. eks skadeeffekt, dosering, bruksmetoder og effekten av samtidig bruk av flere stoffer».

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Og når det er tale om ruspolitikk, kan realisme fort være kontroversielt. Debatten om (den siste) rusreformen viste dette med all tydelighet; den ble stemt ned to ganger i Stortinget, men det har vært en prinsipp- og retningsendring i norsk ruspolitikk de siste årene. Man har gått fra å snakke om juss og straff til helse og hjelp.

Høyesterett har også tolket signalene fra landets fremste politiske organ, og har avsagt flere dommer som – i praksis – gjør at tungt rusavhengige ikke straffes for eget bruk, samt mildere reaksjoner for rusavhengige. Og ja, tungt rusavhengige (for eksempel heroinavhengige) vurderes særskilt.

Det vil antakelig være mer presist å bruke begrepet rusmiddelavhengig, ettersom det er rusmiddelet man er avhengig av, ikke rusen.

Det er også rusmiddelet som gir skadelig bruk og avhengighet. Det må derfor være høyst fornuftig at undervisningen i skoen tar opp i seg hvordan rusmidlene fungerer og virker,

– Vi opplever jo at venner blir dopet ned på byen, men så vet vi ikke helt hva vi skal gjøre fordi vi ikke kjenner tegnene, sier Andrea Gudbrands, som er leder i ungdomsrådet i Skien, til NRK.

Hun sier videre at «ungdom får ofte informasjon om narkotika fra venner eller fra nettet, men det er veldig opp og ned hvor god denne informasjonen er», men det viktigste hun sier, er dette:

– Mange unge opplever at det mest er skremselsundervisning om narkotika i skolen. I noen klasser og på noen skoler får man vite litt mer siden det kanskje er noe en lærer brenner for, men de fleste får vite for lite.

Vi må slutte å tro at det å skremme folk fungerer. Visst kan avskrekking ha en preventiv effekt i noen tilfeller, men i hvilke sammenhenger har det å skremme folk best effekt? Når jeg snakker med mine egne barn om livets og hverdagens utfordringer, vet jeg jo at jeg kommer lenger hvis jeg kan forklare.

I USA dømmes kriminelle til døden eller hundrevis av år i fengsel. Kriminaliteten er ikke null av den grunn. For å si det mildt.

Har ruspolitikken i Norge lykkes? Det ville være å overdrive å påstå noe slikt. I 2020 var det 324 narkotikautløste dødsfall i Norge. Det tilsvarer 297 tilfeller per én million innbyggere. I Nederland var det 295 slike dødsfall. Danmark ligger også klart lavere. Jo, det finnes land som også ligger høyere, som Sverige, Frankrike og Spania, men Norge ligger høyt på statistikken.

Jeg kan aldri, i min villeste fantasi, se for meg at skolene i Skien kommer til å skjønnmale bruk av rusmidler. Men at undervisningen skal og må være realistisk, må være en forutsetning. Derfor er det også på sin plass at denne retningen pekes ut, samtidig som det rusforebyggende arbeidet justeres opp. Det trengs.

God helg, Telemark!