Monja Eline Johnsen Wighus (17) og Adele Fosse-Åleskjær (19) har den siste tiden stått frem med sine sterke historier fra arbeidshverdagen i smultring-kjeden Happy Donuts sin filial i Storgata 94 i Porsgrunn.

De to jentene forteller om ansatte som gikk rundt på nåler, en ledelse som kameraovervåket ansatte og lønn som uteble.

Drømmen om å selge velsmakende og pyntede amerikanske smultringer i hopetall ble raskt til et mareritt.

Monja Eline mener ledelsen bevisst ansatte unge, uerfarne jenter for å møte minst mulig motstand. Ikke alle turte å si ifra. De som gjorde det ble skjelt ut og fikk advarsler.

Til slutt ble arbeidsforholdene så ille at ansatte sluttet å komme på jobb. 1. juli måtte filialen i Storgata i Porsgrunn stenge dørene – og i dag kunne Varden fortelle at det er avgjort at de ikke åpnes igjen. Etter åtte måneder i drift er det slutt.

Det er ikke lett å være ny i arbeidslivet, og i starten kan det være vanskelig å vite hva man skal forvente av arbeidsgiver og kolleger. Det er ikke normalt at tenåringer skal trenge å lese seg opp på hvilke rettigheter de har som arbeidstakere. Det måtte flere av de ansatte på Happy Donuts gjøre kort tid etter at de startet i jobben.

Heldigvis har de færreste av oss hatt et første møte med arbeidslivet som dette.

Og nettopp derfor er det på sin plass å rose Monja Eline Johnsen Wighus (17) og Adele Fosse-Åleskjær (19). Takket være dem har offentligheten fått innsyn i svært kritikkverdige forhold og bedriften har sett seg nødt til å stenge. Tross sin unge alder har de stått frem i media og rettet kritikk mot egen ledelse. De har gjort det for seg selv og andre ansatte.

Det er ikke alle arbeidstakere, uavhengig av alder, som hadde hatt mot nok til å stå frem med en slik historie.

Ledelsen i Happy Donuts har hatt all anledning til å fortelle sin side av saken i media, men det har vært fullstendig tyst fra den kanten. Etter gjentatte forsøk har Varden ikke fått noen respons.

Så mens jentene står frem, har ledelsen valgt å gjemme seg.