Av alle konfirmasjonstaler her i verden, er det få som treffer bedre enn den du gir deg selv 20, 30, 40 eller 50 år etter at du ble konfirmert.

Mange år har gått siden jeg var konfirmant i Gulset kirke, og det er fristende å ta en titt i bakspeilet: Hvilke råd hadde jeg hatt behov for i overgangen fra ungdom og inn i voksenlivet? Etterpåklokskap er tross alt den mest eksakte vitenskapen.

Om jeg hadde vært gjest i min egen konfirmasjon i 2002, skulle jeg klirret i glasset, reist meg opp og sendt disse rådene konfirmantens (min) vei:

1. Finn minst én egenskap ved deg selv du liker - og bruk den. Vit at styrken din også kan medføre en svakhet, de henger sammen. Jens Stoltenberg hylles for å være en diplomat. Samtidig får han kritikk for å være konfliktsky.

2. En god del mennesker du møter på din vei, kommer ikke til å falle i smak. Du kan sjeldent forandre dem. Enten må du ta dem som de er, eller gå videre.

3. Lær deg forskjellen på fake og fakta, velg dine informasjonskilder med omhu. At jorda er flat, hevdes av mennesker verden rundt (!) De tar feil. «Min sannhet» og «din sannhet» er ofte et umulig kompromiss.

4. Ikke publiser noe i sosiale medier, som du ikke tåler at det blir tatt skjermdump av og vist fram på storskjerm i en forsamling. Dessverre synes Facebook det er en god idé å minne oss på alt vi publiserte for ti år siden. Hittil har det kun vært flaut for min del.

5. Fortell én ting du skammer deg over til en person du stoler på. Da blir fort vekk skammen mindre, og relasjonen dypere.

6. Vit at å være lei seg, nervøs og redd ikke er det samme som å ha diagnosen depresjon eller angst. Det er normalt å få en reaksjon når noe unormalt skjer i livet.

7. Bli kjent med deg selv, finn ut av hvorfor du reagerer og føler som du gjør og hvor grensene dine går. Men forbered deg på at ute i samfunnet kan ikke dine følelser og behov få like stor plass som hjemme. Du vil bli møtt med tøffere krav og forventninger i arbeidslivet og i nye relasjoner.

8. Hvis du finner noe utenfor deg selv å engasjere deg i, blir det lettere å stå opp om morgenen. Da blir du også mindre selvbevisst.

9. «Ikke spis gul snø, selv om alle andre gjør det» sa en venn til meg en gang. Majoriteten har ikke alltid rett, og den bastante er ikke nødvendigvis den klokeste i rommet. Nyanser og nye perspektiver finner du ofte hos folk som undrer og lytter mer enn de prater.

10. Noen råd er dårlige, selv om de høres bra ut. Verden er full av eksempler på at det ikke er «begrenset hvor dritt det kan gå», at alle kan «lage seg en bra dag», «tiden leger alle sår» eller at du «kan bli hva du vil, bare du jobber for det». Sannheten er at du ikke råder over tilfeldigheter. Tar du sjanser, kan det gå begge veier.

11. Når det du sier henger sammen med det du gjør, blir det enklere for andre å forholde seg til deg. «Godt gjort» er alltid bedre enn «godt sagt».

Gratulerer med dagen!