Sensommeren har vært preget av en negativ utvikling i enkelte ungdomsmiljø i Skien.

Skien kommune og politi er bekymret for ungdommer som trekkes til sentrum og enkelte ungdoms befatning med rus, og lav terskel for å begå kriminelle og voldelige handlinger.

Skien kommune skal være en trygg kommune og vi skal ha et trygt sentrum. I Skien er vi mange som jobber sammen for deres barn og ungdommer. Vi har et godt tverrfaglig samarbeid gjennom det som kalles SLT: samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak.

Gjennom SLT-nettverk jobber skole, politi, forebyggende helse, barnevern og fritid sammen for å forebygge rus, kriminalitet og ekstremisme, og også for å bidra til bedre psykisk og fysisk helse, trygge nærområder og gode oppvekstsvilkår i Skien. Som system skal vi gjøre alt vi kan for å sikre at Skien er en trygg by for barn og unge.

Oppsøkende team, bestående av helsesykepleier, miljøterapeuter, barnevernspedagoger, pedagoger og miljøarbeidere, er ute hver dag de kommende ukene og vi vil være synlige i sentrumsbilde fremover. Vi har et tett samarbeid med forebyggende seksjon i politiet, hvor vi sammen koordinerer innsatsen så langt det lar seg gjøre.

Likevel får vi ikke til dette alene. Dere som foreldre er de viktigste i barnets og ungdommens liv - og dere er våre viktigste medhjelpere og støttespillere i dette arbeidet og innsatsen fremover.

Vi ønsker å gi dere foreldre og foresatte noen konkrete oppfordringer denne høsten:

1. Det er kjærlighet i å setter grenser. Bli enige om tydelige innetider, diskuter og snakk om hvor er det greit å være/ «henge» og lag avtaler. 2. Snakk med barna/ungdommen og vis interesse: Hvem er de sammen med, hvor «henger» de, hva gjør de? Vær en mamma, pappa og foresatt som viser interesse for det de gjør og det de holder på med. 3. Involver deg i det digitale livet deres. Vi vet at mye av aktiviteten og det sosiale livet foregår digitalt. Det er likevel ingen menneskerett å ha telefon, og det er ofte dere som foreldre og foresatte som betaler mobilabonnementet. For dere med yngre barn og ungdom, sett grenser for telefonbruken på kvelds og natt-tid. Involver deg i hva som sendes på snap, hvilke apper de bruker, spør hva de snakker om, hvem de snakker med. Hva er trender på tiktok? Be dem om å vise deg og diskuter det dere ser. Husk at de aller fleste digitale apper har aldersgrenser av en grunn, og de fleste har aldersgrense 13 år. 4. Vær tilgjengelig og kjørbar: Når barn/unge er ute, sørg for at du er tilgjengelig på tlf og at du kan hente, eller gjør avtale med noen som har mulighet til å hente dem om noe skulle skje. Gjør avtale med egne barn om at de skal si ifra hvor de er, og om de går et annet sted. Dette er ikke for å overvåke, men hvis noe skulle skje, så er hjelpen ikke langt unna. Gjør evt avtale om at barn/unge skrur på snapmap, slik at dere kan se hvor de er dersom det er behov. 5. Meld i fra: Vi erfarer at ungdom i økende grad er redde for å melde ifra til politi eller andre voksne dersom de opplever noe negativt. Særlig hendelser som kan knyttes til trusler, ran, ransforsøk, vold o.l meldes ikke videre, i frykt for represalier. Vi som voksne må støtte barna våre i å melde ifra, trygge dem i at det er hjelp å få og at deres sikkerhet vil bli ivaretatt.