Temperaturen har vært høy og mange, til dels motstridende, meninger har blitt brakt til torgs. Det var i den forbindelse fint å lese at Marius Roheim Aarvold fra Høyre var befriende ærlig i sitt innlegg i Varden lørdag 21.januar.

Han forteller at det er lett å være etterpåklok med tanke på skolereformer som har blitt innført og han fremhever at det er et hovedproblem at politikere ikke har sørget for medfølgende ressurser.

Den siste store skolereformen, LK20, ble innført av høyreregjeringa i 2020 og det gjør inntrykk å lese at høyrepolitikeren allerede nå er klar på at denne reformen hadde viktige mangler.

Utover denne ærlige selvkritikken, er det ellers smått med konkrete forslag fra Roheim Aarvold. Bedre overganger, fleksibel oppstart og språk-kartlegging for flyktninger løser symptomer, men ikke årsak.

Dette blir for snaut, og er slik jeg ser det, dessverre ikke nær kjernen på hva som er det egentlige problemet med norsk skole. Alt for mange barn og unge opplever at skolen er stillesittende og passiviserende, og alt for mange unger opplever at lærelyst og mestring ikke er en del av skoledagen.

Vi har en skolehverdag som ikke er tilpasset praktiske talenter, men som først og fremst er tilrettelagt for de teoristerke elevene. Vi har lærere som gjør sitt ytterste for å gi barn og unge gode skolehverdager, men vi ser at hverken skolebygg eller fag- og timefordeling er tilpasset en mer praktisk opplæring.

Skien Arbeiderparti har som ambisjon at Skiensskolen i løpet av de neste fire årene skal bli landsledende i å tilby en praktisk grunnskole. Skal vi få det til må vi snu alle steiner og strekke handlingsrommet vårt maksimalt. Jeg er derfor glad for at Roheim Aarvold er så ærlig i sin analyse om politikere ikke har fulgt opp skolereformer på en god nok måte.

Jeg vil med dette invitere både han og Høyre, men også de andre partiene, til et felles krafttak for en mer praktisk skole. I dette arbeidet er det også naturlig å invitere både elevråd, ungdomsrådet og ikke minst lærerorganisasjonene til bordet.

Sammen må vi snu etterpåklokskap til praktisk politikk, i dobbelt forstand. Blir du med, Marius?

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.