Første gang jeg fikk tips om at Bane Nor vil rive jugendvillaen ved Kammerherreløkka, trodde jeg det var konspirasjonsteorier klekket ut over en kaffekopp på Kafé K eller en pilsner på Sailors. Kanskje helst det siste.

Dette var i 2021. Men bekreftelsen var bare en telefonsamtale unna.

I Porsgrunn står gammel arkitektur for fall. I hvert fall det lille som er igjen. Det som ikke brenner, jevnes med jorda. Og det som brenner, bygges ofte opp i en ugjenkjennelig form. Midt i debatten om Meierigården har det trillet mange tverrpolitiske tårer. Alle partier higer etter å bevare bygget eller bygge en kopi.

Vil det vise seg å være krokodilletårer? Litt lenger opp i byen ligger et annet smykke som eieren, Bane Nor Eiendom, mener ikke har noe der å gjøre.

Årsaken til at villaen «ikke passer inn», er at kommunen har tillatt to svære grå kolosser; NAV-bygget og et Comfort-hotell på og ved Kammerherreløkka. Her er det altså ingen tvil om hva som kom først av høna og egget.

Så da er spørsmålet: Hvem skal tilpasse seg hva? De nye byggene som ble plassert inntil en jugendvilla, eller de nye byggene som ikke akkurat muntrer opp de forbipasserende? Så langt ser i i hvert fall kammerherreløkka-prosjektet ut til å bli et mislykket byutviklingsprosjekt. Her skulle det bli liv og røre. Begge serveringsstedene som ble åpnet med brask og bram har gått konkurs. I det ene lokalet har det skjedd to ganger.

Kanskje fordi porsgrunnsfolk føler seg fremmedgjort?

Rådmannen mener det er gode grunner for å rive villaen som faktisk i sin tid også ble brukt som ordførerbolig. Bane Nor Eiendom vil rydde vei for enda et ruvende bygg. Men vi vet jo ikke, med dagens marked. Kanskje blir det i stedet parkeringsplasser? Er det noe Bane Nor og kommunen liker, så er det å tjene penger på parkering. Sammen eier kompanjongene Knutepunkt Porsgrunn AS, tidligere kjent som det omstridte selskapet Lilleelva Parkering.

Sammen slåss de for å skvise flest mulig penger ut av eiendomsmarkedet. Da må gammel kultur vike.

Bane Nor Eiendom har sammen med kommunale Porsgrunn Utvikling kranglet til seg millioner i den bitre krangelen med fylkeskommunen og Statens vegvesen, i den bitre Lilleelvas parkering-striden. To offentlig eide selskaper tok altså opp kampen mot sine egne.

Alle som har hus vet at det dyreste du kan gjøre er å la det forfalle. Vedlikehold er den beste investeringen. Den gamle villaen forfaller, muligens i håp om at det en gang står så dårlig til at det ikke er noe å spare på. Også Bane Nor er satt til å forvalte våre felles verdier, men lar dem forfalle.

Rådmannens uttalelse er et dårlig skjult ekko av Bane Nors argument om at bygget ikke passer inn: «Når det gjelder kulturmiljøet vurderes virkningen av riving å være begrenset, ettersom bygget er plassert mellom betydelig større bygningsvolum med et annet arkitektonisk uttrykk.»

Saken har for øvrig også vekket opp bevisstheten til Porsgrunns innbyggere. Da Varden publiserte saken via vår Facebook-side kokte det i kommentarfeltene. Det ble sarkastisk nevnt at de i samme slengen kan bygge ned Rådhusparken og rive rådhuset.

Aasmund Beier-Fangen kom med et stikk til moderne arkitektur. «Hvis det skulle gis en pris til den aller tarveligste og mest skjemmende bygningen her, med en verdiløs og sjablongmessig arkitektur, så må den gå til NAV bygget. Det bør rives. Jugendvillaen er derimot det eneste huset som viser at vi er i Porsgrunn og det må være en selvfølge at den bevares.»

Rådmannen viser til at mange bygg som er tegnet av samme arkitekt, Heinrich Karsten, er bevart i Porsgrunn og særlig på Falkum i Skien.

Så hvis vi savner bygget for sterkt, er det bare å ta bussen til nabokommunen for å ha noe fint å se på.