Mange av oss ungdommer sliter med fraværsgrensen. Tall som prosent på vitnemålet kan ikke definere hvem vi er, hvor late eller smarte vi er. Staten tar ikke dette seriøst, og det er på tide at vi tar tak i problemet.

Fraværsgrensen har en betydelig innvirkning på vårt skolemiljø. Den skaper et negativt læringsmiljø som øker stressnivået hos oss elever. Vi føler press til å møte opp selv om vi er syke, for å unngå å få udokumentert fravær på vitnemålet. Dette påvirker vår evne til å fokusere i timene og har en negativ innvirkning på vår mentale og fysiske helse. Elias Bergseth elev ved Bodø videregående er redd for å ikke få en utdanning på grunn av fraværsgrensen. Silje Reme, førsteamanuensis ved psykologisk institutt, er enig med Elias Bergseth. Hun forteller at fraværsgrensen gir inntrykk av at man ønsker å straffe elevene.

«Skaff deg en legeerklæring». Det er responsen mange får. Å skaffe en legeerklæring er ikke så enkelt som det kan virke. Vi elever har allerede mye stress tilknyttet til skolearbeidet, og å måtte skaffe en legeerklæring legger til ekstra byrde, fordi ikke alle videregående elever har god nok tid eller finans til å betale 200-400 kroner for en beskjed om at de føler seg dårlig. Alt vi vil ha er at skolen skal prioritere vår helse framfor fraværet vårt.

Jeg er selv en elev som sliter med fraværsgrensen. Selv når jeg noen ganger føler meg syk på skolen eller i så dårlig humør at jeg gruer meg til skolen, så kan jeg fortsatt ikke bli hjemme fordi jeg er redd for noen få prosent på vitnemålet mitt. Det at jeg er syk påvirker selvfølgelig arbeidet mitt på skolen, det går utover humøret mitt og påvirker også helsen min.

Jeg skjønner konseptet med fraværsgrensen. Den er jo til tross alt der for å unngå skulking. Men hva med de som faktisk er syke, som ikke kan bli hjemme på grunn av fraværsgrensen? Er vi på skolen for å holde fraværsstatistikken lav eller for å lære? Og gjøres vi klare for videre utdanning og eller arbeidslivet? Det å måtte vente til helgen for å kunne ta en pause fra stress og press jeg går gjennom på skolen er helt latterlig. Jeg sier ikke at vi burde bli hjemme fra skolen bare fordi vi ikke orker, men jeg sier at vi bør prioritere helsa vår foran alt annet.

Til slutt så vil jeg be skolene om å prioritere vår helse over oppmøte. Det er viktig at skolen forstår og tar hensyn til vår mentale og fysiske helse. Vi må ta tak i dette problemet.

Elever må bli motivert til å komme til skolen og ikke bli tvunget. Det er en skole, og ikke et fengsel.

Dette er en tekst fra skriveprosjektet Varden har hatt i samarbeid med Porsgrunn videregående skole. Varden publiserer flere tekster fra prosjektet de kommende ukene.