Vi er alle kjent med at det bør være likt. Det skal godt gjøres når alle er så forskjellige. Noen må tape og det er ikke godt for hverken de som taper eller de som vinner. For hva er egentlig gevinsten og hva betyr det for vinneren. Kanskje en gevinst man absolutt ikke vil ha?

Jo mer perfekt vi fremstår, jo flere tapere blir vi.

Så var det de 5 kjærlighetsspråkene da: Anerkjennende ord, tid for hverandre, gaver, tjenester og fysisk nærhet.

Ja, det beste i livet er gratis, men så er vi jo ulike- og for noen kan det koste utrolig mye.

Når vi nå skal sette opp gavelista for hvem som skal få hva så er det absolutt en god ide å se til kjærlighetsspråkene.

Vi i Kirkens Bymisjon møter mange mennesker. Vi er vitner til både det meningsløse, det meningsfylte, urettferdighet, rettferdighet, omsorg og lite eller ingen omsorg.

Gjennom vårt arbeid og i alle våre tiltak opplever vi daglig at mennesker får en bedre dag og nytt positivt innhold i livet. Det er fint å være vitne til mormoren som deltar i våre rusfrie tiltak, og som får være sammen med barnebarna. Eller han som var ensom og besøkte kafeen. Det er godt å høre han le den gode latteren sammen med nye venner.

Vi møter den gode dama som elsker å strikke, men som ikke lenger har noen å strikke til. Vi møter han som alltid fryser på beina, men som ikke klarer å gjøre noe med det. Vi møter han som var leder i et byggefirma og familiefar, men som av ulike årsaker endte opp uten både jobb og familie. Gjennom vårt tiltak “I Jobb” får han tilbake den gode følelsen. Den gode følelsen når du kan sette på vekkerklokka og vet at noen venter på at du skal komme.

Eller han som har hatt en krevende oppvekst, og som bruker rus til å fordøye livet sitt. Det er så godt når vi ser han kommer og er klar for å gjøre en innsats på et av våre arbeidsoppdrag. Og godt er det når vi kan invitere han med på aktiviteter han aldri har hatt forutsetninger til å komme seg på tidligere.

Det skjer noe når folk møttes i regi av Kirkens Bymisjon. Da er det lov å senke skuldrene og bare være den man er. Da kan en legge fra seg maska. Vi møter pensjonister som ønsker seg dager som er mer meningsfulle. Etter et langt arbeidsliv kan det bli litt vel stille, og de har både tid og lyst til å gjøre noe for andre samtidig som de selv får dekket et behov for fellesskap.

På våre kafeer treffes også folk som ellers ikke naturlig hadde kommet i prat et annet sted. Hos oss kan ingen se hvem som hjelper hvem, og ingen er bare det du ser.

Mange haster gjerne rundt i disse tider for å finne den rette gaven, men for mange så har det blitt utrolig vanskelig. I år har dette blitt vanskelig for flere enn på mange år. For noen er det litt av en øvelse å finne ut hva en skal kjøpe for å glede barnet sitt. Vi vil jo så gjerne at våre barn skal kjenne den gleden vi selv hadde når gavene ble pakket opp da vi var 10 år. Noen barn har nesten ikke opplevd følelsen av å ønske seg noe. Foreldrene har kjøpt det meste før de rakk å ønske seg noe i det hele tatt. Eller det som har manglet er noe annet enn gaver med papir på. Andre vet ikke sin arme råd om hvordan de skal få mulighet til å gi barna en gave. Det skjer rundt oss og det skjer nå! Barn forstår når foreldrene ikke har mulighet til å innfri ønsker. De bærer ofte på en skam og prøver å skjule det. Det er tøft å være disse barna/ungdommene i verdens rikeste land. Det er vel så krevende for barna som prøver å skjule mangel på omsorg. De barna som opplever at det ikke er brød og pålegg hjemme og går sultne gjennom skoledagen. Vi kjenner barn som har pakket inn noe annet i matpapiret og tegnet et hjerte på matpakka, slik at ingen skulle tro at de mangler noe hjemme.

Vi har tilbud til barn som har en mamma eller pappa i fengsel; FRI barn og familie er opptatt av at barna ikke skal straffes, belastes på grunn av den voksnes handlinger. Stigmaet og skammen mange pårørende kjenner på når partner, mor eller far blir satt i fengsel for kriminelle handlinger. Hemmeligheten er tung å bære, og vi erfarer at de opplever å bli møtt med avsky i samfunnet. Da er det godt at vi kan være et talerør for denne gruppen, og få ha de gode- men vanskelige samtalene med barna og de voksne i målgruppen. Det rører oss å få være med barn som skal besøke mamma/pappa i fengsel, og se hvordan fengselsbetjentene møter disse barna med åpenhet og et smil.

Alt arbeid i regi av Kirkens Bymisjon er basert på frivillig innsats med en ansatt leder i hvert tiltak. I dag har vi ca 120 frivillige som brenner for arbeidet som gjøres i vår regi. Vi setter stor pris på alle våre frivillige som bidrar på hver sin måte slik at vi kan arbeide slik vi gjør i dag. Til gjengjeld får vi gode tilbakemeldinger fra frivillige som er takknemlige for at de gjennom Kirkens Bymisjon får muligheten til å gjøre en innsats for andre.

Kirkens Bymisjon arbeider hver dag for å gjøre forskjellene mindre.

I disse dager er årets Brosteinsaksjon 2022 i gang; her inviterer vi næringslivet til å gi en gave til jul.

Og du! Sjekk kjærlighetsspråkene i julestria. Kanskje dukker det opp noen gode tips?

God førjulstid fra oss i Kirkens Bymisjon i Telemark.