Politikerne må bli bedre på å lytte til oss unge – og vi fortjener en stemme.

Dagens aldersgrense for å stemme ved Stortings- og fylkes/kommunetingsvalg i Norge i dag er 18 år. Jeg mener at aldersgrensen er for høy, aldersgrensen burde senkes til 16 år. Vi unge trenger mer påvirkningskraft og ansvar i samfunnet. Vi er fremtiden, vi fortjener å bli hørt!

Mange av problemene i samfunnet i dag angår oss unge direkte. Jeg mener at det er vi unge selv som er de fremste ekspertene på hvordan det er å være ung og som kan sitte på gode løsninger til mange av disse problemene.

De voksne har ikke nok kunnskap om dagens utvikling blant ungdommen til å ta avgjørelser på vegne av oss. Ofte er det problemer de voksne ikke vet om eller ikke har lagt merke til. Det er vanskelig å være ung i dagens samfunn. Det stilles høye krav. Jeg opplever at jeg har liten mulighet til å påvirke mange av disse kravene.

Jeg ønsker å kunne bidra til endringer som angår min og andre unges hverdag, som for eksempel skole, ruspolitikk, fritidsaktiviteter og ungdoms psykiske helse.

Vi trenger mer engasjement blant unge i politikken.

Jeg mener at stemmerett vill gjøre oss unge mer engasjert i politikken.

Tall fra SSB (2019), viser at det er en stor andel unge voksne som ikke stemmer ved valg.

I 2011 og 2015 valgte staten å teste ut et prosjekt som lot 16- og 17-åringer få lov til å stemme ved kommunestyre valg i 20 ulike kommuner. Statistikk hentet fra Aftenposten, viser at valgdeltagelsen for førstegangs velgere i 2011 økte fra 46 prosent til 58 prosent. Det viser at unge engasjerer seg for politikk, og at å senke stemmeretts grensen vil føre til mer valgdeltagelse blant de yngre.

Vi unge er fremtidens voksne. Problemene politikerne diskuterer i dag er det en gang vi som kommer til å arve. Ved å la oss unge slippe til tidligere, vil vi få mer kunnskap og bedre erfaring til å møte disse problemene.

Jeg tenker at å senke aldersgrensen ved valg i Norge vil være med på å styrke demokratiet. Demokratiet vårt er ikke en selvfølge. Det er det noen som har kjempet hardt for. Når Norge først fikk en grunnlov var det kun de rikeste mennene som fikk stemme. Først i 1913 fikk kvinner stemmerett i Norge. Jeg synes at det er på tide med en endring. Nå bør de unge også bli hørt. Om vi ikke gjør noe for å få opp engasjementet for politikken vil demokratiet vårt kunne være truet. Et fallende engasjement for politiske spørsmål kan være et signal for at folk ikke opplever at de har påvirkningskraft.

Aldersgrensen for stemmerett ved stortings- og fylkes/kommunetingsvalg bør senkes til 16 år. Jeg mener at det vil føre til et større politisk engasjement blant unge og et sterkere demokrati. Vi er fremtiden, vi fortjener å bli hørt. Gi oss en stemme!

Dette er en tekst fra skriveprosjektet Varden har hatt i samarbeid med Porsgrunn videregående skole. Varden publiserer flere tekster fra prosjektet de kommende ukene.