Det er noe riv ruskende galt i helsesystemet. Det er mye frykt som råder i kulturen. Få tør å si ifra, og de som gjør det opplever at lite skjer annet enn at det får konsekvenser for en selv.

I veggene hos helsevesenet i Norge – også i Telemark – sitter en merkelig lojalitet. En lojalitet til kolleger, pasienter og ledelse. Den er vanskelig å beskrive fordi den inneholder så mye. Alt fra en oppgitthet, at det ikke nytter å si fra, til en «Flink pike-greie» jeg ikke skjønner så mye av.

Hadde tilsvarende forhold vært på Hydro, hadde arbeiderne lagt ned arbeidet og ikke kommet tilbake før alt var i orden. Istedenfor løper man bare fortere, utfører lojalt hva ledere innfører av prioriteringer, les kun det minste som er nødvendig. Ikke tid til å prate, ikke tid til å smøre en fot om det ikke står på lista, ikke tid til å forfølge om pasienten virkelig har spist som hen sier og så videre.

Jeg har jobbet mange år i industrien, og de siste årene i kommunehelsetjenesten. Så jeg vet veldig godt hvordan det burde være i forhold til gode rutiner for å håndtere avvik, HMS brudd og varsling. På Hydro var ledelsen, fra toppen og ned, alltid lydhør for arbeidernes meninger om drifta, problemer og beskrivelser av rusk i maskineriet.

I helsevesenet derimot, er det så tydelig at det er penga som rår. Fra politikerne på toppen og hele kjeden ned til oss på gølvet, forventes det at de økonomiske føringene overholdes. Det er de som er i fokus, ikke verdighet eller omsorg.

Kontrasten mellom sykepleieteorien og hva jeg ser i praksis, er hinsides. Skrekkhistoriene har blitt så dagligdagse at samfunnet knapt bryr seg, kan det virke som.

Dette systemet her har sviktende helse, tungpust, hjertesvikt, forstoppelse og er kraftig underernært. Og trenger akutt hjelp, langvarig omsorg og pleie. Det pleies akkurat nok til at det holdes i live. Men full systemkollaps og døden truer like rundt hjørnet.

Men lenge før vi går i gang med hjerte og lungeredning på systemet, må vi vi være enige om hvor vi står, ha samme oppfatning om systemets akutte problemer. Se de samme symptomene, stille samme diagnose.

Og det er her Brennpunkt-effekten kommer inn. Pasienter, pårørende og helsearbeidere har ropt, varslet og skreket ut om tilstanden i årevis, men systemet er super-effektivt på å bortforklare, fornekte, skjule, og avfeie all systemkritikk. Jeg tror vi må få enda flere uomtvistelige Brennpunktinnslag, langt større mediefokus før det virkelig ikke går å fornekte dette lengre.

Uverdigheten, ulempene med skjult kamera er peanøtter i forhold til uverdighetene som foregår daglig rundt i helse-Norge! Og det er det som må få høy nok fokus. Jeg er redd vi må skrike langt høyere opp enn dette, langt, langt høyere, før det faktisk skal skje noe.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

Siste innlegg

Skriv din mening her!

Send inn

Strammer inn på de utroligste ting

Dette har nok dessverre skjedd i flere ofentlige etater,men de har ikke så store konsekvenser som i helsetjenesten.De som styrer veit så inderlig vel at de som jobber i helsetjenesten ikke kan streike fordi man kan ikke bare si at nå streiker vi og så gå fra pasientene både i sykehus og pleiehjem,dette har slik jeg ser det ført til at de er trygge på at det de gjør ikke vil få konsekvenser for dem sjølve.Det er flaut å se hvordan våre politikkere holder på i dagfor til tross for at pengene renner inn i landet fortere enn vi klarer å telle ,så skal de stramme inn på de utroligste ting.

Gunnar Kjelsrud

Hei Gunnar,

Takk for innlegget.

Hilsen Heidi Erikssen, Varden

Heidi Erikssen

– Vi må å løfte opp "elefanten i rommet"

Prioritering av eldreomsorgen har politikerne snakket om i årtier uten at det har ført til store endringer. Det gjelder alle partier. Hvis Thorleif Vikre virkelig mener at det haster bør han sette i gang umiddelbart. Det gamle mennesker trenger mest er god pleie og omsorg fra kompetente fagpersonell om pasienten er hjemmeværende eller på institusjon. Og vi må å løfte opp "elefanten i rommet" - lønnsforhold og vaktbelastning for pleierne. Den er skandaløst dårlig og en hovedårsak til dårlig rekruttering og mye turn-over. Eldreomsorgen vil ikke "skinne" før det blir attraktivt å jobbe med gamle.

Audun Draugedalen

Takk for at du deler din mening, Audun.

Vendy Berg Hegle
Heidi Erikssen

Hvordan reagerte du på Brennpunkt-dokumentaren og avsløringene om eldreomsorgen?

NRK har satt fokus på omsorgssvikt i eldreomsorgen i sin dokumentarserie «Omsorg bak lukkede dører».

Venstre-politiker Signy Gjærum mener bruken av skjult kamera som metode for å avsløre de kritikkverdige forholdene i eldreomsorgen, er uheldig og unødvendig. Hvordan reagerer du på dokumentaren?

Bli med i debatten - og husk å signere med fullt navn!