Selv om vi er kommet langt med tanke på forskning innenfor kvinnesykdommer, er det fremdeles store kunnskapshull, og enda slik at kjønnet ditt kan være med på å avgjøre kvaliteten på behandlingen du får.

Kunnskap om at sykdommer kan ramme i ulik grad, og at symptomer, sykdom og behandling kan være ulik, mellom kjønnene, er ganske ny. Historisk har det vært mer interesse for, og prestisje og penger i, sykdommer som rammer menn enn kvinner.

Kvinners ofte komplekse sykdomsbilde gjør det også mer tids- og ressurskrevende å forske på, og med et mangeårig tidsperspektiv fra årsak til effekt, utløser ikke det midler like lett som der man har utsikt for raske resultater. Dette, og at mye medisinsk kunnskap i hovedsak bygger på mannen som norm, har ført til store kunnskapshull på flere områder innenfor kvinnehelse.

Kvinnehelse handler først og fremst om sykdommer som rammer kvinner, eller at samme sykdom rammer ulikt mellom kjønn. Det kan handle om hvordan kvinnekropper reagerer annerledes enn mannskropper, om hvordan det at kvinner lever annerledes enn menn påvirker helsen, eller om ting som er helt spesifikke for kvinner og lite relevante for menn.

Kunnskap om biologiskeforskjeller mellom kvinner og menn, med tanke på livmor, eggstokker og bryst, er viktig. Normale livshendelser med for eksempel menstruasjon, svangerskap og overgangsalder, og alt det innebærer av hormonelle og kroppslige endringer, er noe mange kvinner opplever helseplager i større eller mindre grad ved. Men det er også forskjeller mellom kvinner og menns selvopplevde helse. Og det er fremdeles store kunnskapshull rundt hva det er ved kvinnerollen som disponerer for dårlig psykisk helse. Vi trenger mer forskning på sykdommer som rammer kvinner forskjellig i ulike livsfaser både rent fysisk og i et større perspektiv.

Når kvinnehelse mangler den status, oppmerksomhet og finansiering den trenger er det ikke bare et likestillingsproblem, men et samfunnsproblem og et folkehelseproblem.

Dette er årsaken til at 8. mars-komitéen i Grenland har valgt tema kvinnehelse for 8. mars-uka i Grenland. Årets hovedparole under kvinnedagen er «Livet rammer tilfeldig – Ta kvinnehelse på alvor NÅ!».

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.