Barnas klimapanel er en del av barnas egen miljøvernorganisasjon, Miljøagentene, og velges av medlemmene hvert år. Målet med panelet er å være et talerør for barn i saker som handler om deres framtid, klima og miljø.

Rapporten vi har skrevet er basert på innspill fra barn over hele landet, i tillegg til en undersøkelse Miljøagentene og Redd Barna har utført blant over tusen unge mellom 8 og 19 år. Dette er vår åttende klima- og miljørapport fra barn og unge i Norge, og vi har kalt den «Når skal dere begynne å lytte? – Maktesløshet og engasjement».

Daglig preges nyhetene av trusler mot barn og unges fremtid. Koronapandemi, hav som fylles med plast, natur- og klimakrise, energikrise og krig. Krigen i Ukraina har heldigvis ikke påvirket vårt engasjement for miljø og klima noe spesielt, men det har jo blitt enda en bekymring vi må forholde oss til.

Det er altså mange saker på agendaen for barn og unge å tenke på, og på spørsmål om hvilke enkeltsaker de bekymrer seg mest for, svarer de nettopp krig og uro og klimaendringer, i tillegg til plastforsøpling og at dyr- og plantearter dør ut.

Dessverre kommer det også fram i undersøkelsen at bare 16 prosent av barn opplever at de har noen mulighet til å påvirke politikerne. Kun 27 prosent er enige i at de tror verden vil løse klima- og miljøproblemene, og kun 14 prosent mener politikerne gjør nok for å stoppe dem.

Dette var noen av tallene jeg la frem da jeg møtte klima- og miljøministeren og andre fra den norske delegasjonen til COP27 til innspillsmøte for litt siden.

Selv om det er enighet om at det er barn som i størst grad blir rammet av klimaendringene, er det få andre barn til stede på klimaforhandlingene. Jeg spurte derfor hvordan Norge kan jobbe for at barn i større grad inkluderes i beslutningsprosessene internasjonalt, og faktisk reelt blir hørt i denne saken som i så stor grad gjelder dem.

Jeg tok også opp at 2/3 av norske barn er enige i at Norge bør gjøre mer for å hjelpe fattige land med å håndtere klimaendringene, og ba dem huske på det når de skal inn i årets viktige diskusjoner om tap og skade og klimatilpasning.

Nå håper vi at politikerne vil begynne å lytte til oss, for selv om vi kan føle oss maktesløse har vi ikke mistet vårt engasjement!

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.