Endelig er det tid for senhøstens høydepunkt. Vi finner frem finstasen og skal møte kolleger i festpyntede omgivelser. Endelig en sjanse til å legge vekk jobbsnakket og bli bedre kjent. Arbeidsgiverne spanderer en god middag med tilhørende god drikke for å vise at de setter pris på oss. Alkoholen gjør at vi slapper bedre av, blir i bedre humør og lettere kan småprate selv med de kollegene vi ikke kjenner så godt. Vi koser oss.

Det er faktisk vist at en slik avslappet atmosfære kan bidra til at samarbeidet på jobben glir lettere og at vi produserer mer og bedre.

Men den gode atmosfæren er imidlertid en hårfin balansegang. Det er kort vei fra suksess til katastrofe – det fikk vi nylig et nytt eksempel på:

«Jeg skjønner at jeg må revurdere mitt forhold til alkohol.»

Sitatet kommer fra komiker Atle Antonsen som ble anmeldt for hatefulle ytringer. Episoden fant sted på et utested i Oslo der Antonsen var ute for å ha det hyggelig og drikke øl sammen med gode venner. «Det som skulle bli en hyggelig kveld med øl og prat, endte i katastrofe. Det kan jeg takke en person for: meg selv…. Det er ingen unnskyldning at de idiotiske kommentarene var et slags forsøk på spøk. For det jeg sa var bare idiotisk, punktum!»

Dette viser hvor fort vi kan komme til å gjøre noe vi angrer på når vi drikker. Nå er julebordsesongen i gang, og politiet kan fortelle at det er oss vanlige folk som sørger for de store samfunnskostnadene knyttet til alkoholbruk.

På akuttmottaket møtte jeg stadig fulle folk som hadde vært utsatt for vold eller fall, for eksempel grunnet høye hæler på glatte veier. Dette kan igjen få konsekvenser for både arbeidsplass og storsamfunnet i form av sykefravær og sykepenger. Veldig flaut og ergerlig å ikke klare deadline på jobben fordi du gjorde noe dumt i fylla på julebordet!

Store samfunnskostnader knyttet til vanlige folks fylledrikking.

Ifølge en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet i 2019 har 30 prosent opplevd berusede kolleger som plagsomme, 7 prosent har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet av beruset kollega og 12 prosent har opplevd jobbrelatert drikkepress. 11 prosent har vært ineffektive på jobb på grunn av bakrus.

I voldstilfeller viser det seg at enten offer, eller utøver, eller begge parter, har vært påvirket av alkohol. Krangling i taxi-køen på vei hjem fra julebordet kan faktisk ende i slåsskamp og alvorlige skader. I Porsgrunn opplevde vi for noen år siden at litt knuffing utenfor utestedet førte til at en ung mann falt og slo hodet i fortauskanten og døde av skadene.

De ansatte på utestedene legger inn en enorm innsats for at vi alle skal ha det hyggelig når vi er ute på byen. De har vært gjennom noen tøffe år. De jobber lange vakter, og må håndtere mange ulike situasjoner, samtidig som de skal overholde regelverket i alkoholloven og ikke skjenke åpenbart påvirkede personer.

De skal heller ikke slippe åpenbart påvirkede personer inn på utestedet. Så om du ikke kommer inn, eller blir bedt om å ta deg en ekstra runde: Det er for din egen skyld. Sett pris på at de gjør jobben sin og bidrar til at både gjester og ansatte får en fin førjulstid.

Vår oppfordring til deg som skal på julebord:

Unngå bratt promillekurve og for høyt beruselsesnivå. Sørg for å få i deg vann underveis. Sett pris på de ansatte. Husk at det også finnes GODE alkoholfrie alternativ.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.