Det som kom frem i NRK Brennpunkt sitt innblikk i kommunale helse- og omsorgstjenester, er dessverre ikke ny informasjon for oss i ombudet.

Det bekrefter det vi allerede erfarer og er svært bekymret for. Eldre mennesker som ikke får oppfylt sin rett til forsvarlige, nødvendige og verdige tjenester. En sårbar og økende pasientgruppe som verken har ressurser eller mulighet til å ta opp egen sak.

Hva synes du om dagens eldreomsorg? Bli med i debatten nederst i saken!

Mange av de eldre i disse situasjonene kjenner ikke til hvilke rettigheter de har, eller er redde for å klage. Vår erfaring tilsier at det er høye mørketall i klagesaker som handler om den kommunale helse- og omsorgssektoren.

Med tanke på omfanget av tjenester som gis av kommunal regi her i fylket vårt, er det for få klager på sykehjem og hjemmesykepleien.

Erfaringene fra menneskene i Brennpunkt viser at flere ikke fikk innvilget retten til forsvarlige, nødvendige og verdige tjenester. Oppmerksomheten rettes mot at eldre skal bo i egen bolig lengst mulig, og det er nesten umulig å få en sykehjemsplass. Vi har sluttet å snakke om full «sykehjemsdekning» og fokuset er snudd til å bo hjemme lengst mulig.

Tanken om å bo hjemme lengst mulig er for så vidt en god tanke. Med i den tanken må vi også ha med oss at det forutsetter at det er trygt, at pasienten får forsvarlige og verdige tjenester som møter behovet til den enkelt. For å lykkes med intensjonen at flest mulig skal bo lengst mulig hjemme mener ombudet at tid, ressurser og kompetanse er viktige nøkkelord å ta med seg i det videre arbeidet.

Ombudet i Vestfold og Telemark, kontor Skien har henvendelser fra eldre personer som mottar hjemmesykepleien som påpeker at de har så mange nye som kommer inn i hjemmet deres hver eneste dag. Det i seg selv er en belastning. Vi vet at det er positivt med få hjelpere rundt hver bruker, som har riktig kompetanse.

Lilly fikk besøk av 21 ulike hjelpere på 16 dager. Det svekker kontinuiteten i tjenesten, og variasjoner i funksjonsnivå står i fare for å ikke bli fanget opp.

Det må skapes nødvendig forutsigbarhet, kontinuitet og relasjon. Dagens politikk tilsier at flere skal bo hjemme lengre med argumenter om at det er det de fleste ønsker. Vi hører ikke ofte begrunnelsen om at det også har en økonomisk side.

De kommunale budsjettrammene sammen med økningen i antall eldre, tillater ikke at det tildeles langtidsplass i sykehjem i samme omfang som tidligere. Det må våre lokalpolitikere tørre å snakke om.

Hvordan skal politikeren sikre at de stadig flere eldre og multisyke faktisk skal få muligheten til å bo hjemme under verdige forhold lengst mulig hvis de vil, eller at de får komme på sykehjem hvis de eller deres pårørende opplever at det er det beste og/eller tryggeste?

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

Siste innlegg

Skriv din mening her!

Send inn

Strammer inn på de utroligste ting

Dette har nok dessverre skjedd i flere ofentlige etater,men de har ikke så store konsekvenser som i helsetjenesten.De som styrer veit så inderlig vel at de som jobber i helsetjenesten ikke kan streike fordi man kan ikke bare si at nå streiker vi og så gå fra pasientene både i sykehus og pleiehjem,dette har slik jeg ser det ført til at de er trygge på at det de gjør ikke vil få konsekvenser for dem sjølve.Det er flaut å se hvordan våre politikkere holder på i dagfor til tross for at pengene renner inn i landet fortere enn vi klarer å telle ,så skal de stramme inn på de utroligste ting.

Gunnar Kjelsrud

Hei Gunnar,

Takk for innlegget.

Hilsen Heidi Erikssen, Varden

Heidi Erikssen

– Vi må å løfte opp "elefanten i rommet"

Prioritering av eldreomsorgen har politikerne snakket om i årtier uten at det har ført til store endringer. Det gjelder alle partier. Hvis Thorleif Vikre virkelig mener at det haster bør han sette i gang umiddelbart. Det gamle mennesker trenger mest er god pleie og omsorg fra kompetente fagpersonell om pasienten er hjemmeværende eller på institusjon. Og vi må å løfte opp "elefanten i rommet" - lønnsforhold og vaktbelastning for pleierne. Den er skandaløst dårlig og en hovedårsak til dårlig rekruttering og mye turn-over. Eldreomsorgen vil ikke "skinne" før det blir attraktivt å jobbe med gamle.

Audun Draugedalen

Takk for at du deler din mening, Audun.

Vendy Berg Hegle
Heidi Erikssen

Hvordan reagerte du på Brennpunkt-dokumentaren og avsløringene om eldreomsorgen?

NRK har satt fokus på omsorgssvikt i eldreomsorgen i sin dokumentarserie «Omsorg bak lukkede dører».

Venstre-politiker Signy Gjærum mener bruken av skjult kamera som metode for å avsløre de kritikkverdige forholdene i eldreomsorgen, er uheldig og unødvendig. Hvordan reagerer du på dokumentaren?

Bli med i debatten - og husk å signere med fullt navn!