For ordens skyld, når jeg skriver Skien By, mener jeg selvfølgelig butikkene i sentrum. I denne sammenheng strekker sentrum seg fra Klosterøya og opp til butikkene ved rundkjøringen i Duestien. Mellom disse ytterpunktene befinner det seg mange fantastiske butikker som drives av mange flotte mennesker, i alle forskjellige aldre, hudfarge og kjønn. Alle har ett felles mål, prøve å få livet til å gå rundt i butikken de selv driver. Enten det er en klesbutikk, frisørsalong, blomsterbutikk, kafé eller annet.

Som daglig leder i Skien By, prøver jeg å få med meg alt som skrives om byen. Skien By er arbeidsplassen min og jeg elsker jobben min på grunn av folkene som er her. Jeg elsker å bygge omdømme, dette er også noe alle gjør hele tiden, hver dag, gjerne uten av de tenker på det. Et omdømme tar fryktelig lang tid å bygge opp, men kort tid å bryte ned. Min største oppgave i Skien By er å få folk til å like byen, besøke byen, bruke penger hos butikkene, fremsnakke byen og gjerne ta en matbit. Jeg vandrer gjennom byen stort sett hver dag, hilser på folk, snakker med dem og hører deres tanker. Meninger finnes det like mange av som det er mennesker, sånn er det bare.

Ørnulf Hjort-Sørensen, politiker hos partiet Rødt, var ute i avisen i forrige uke og hadde sine tanker om hvordan butikkene burde drives og hvilke typer butikker vi burde ha. Vi lever i en demokratisk verden med ytringsfrihet, så Hjort-Sørensen har lov til å mene dette, men for Skien By sin del håper jeg ikke flertallet i bystyret stiller seg bak alle hans ytringer om butikkdrift. Han var også opptatt av sutring for enhver feil som skjer i byen, noe som også er lovlig sett med demokratiske øyne, men er det klokt, det kan diskuteres. Dette innlegget har også skapt stor debatt blant leserne, hvor veldig mange har ytret tilbake, noen mer saklige enn andre, som det alltid pleier å være.

Min bekymring går mer ut på folks kunnskap om hvordan det er å drive butikk i et bysentrum. Skien By har de samme utfordringene som de fleste andre byer på hele østlandsområdet. Skien By er ikke noe unikt tilfelle.

De største utfordringene startet med pandemien, da myndighetene stengte ned all handel og ba oss sitte stille og rolig i sofaen vår hjemme i 1 ½ år. Denne endringen i forbrukeratferd merkes i dag helt inn i ryggmargen. Det merkes hos alle butikkene våre, spisestedene, kulturinstitusjonene og kjøpesentrene.

Verden har endret seg, det må man bare innse. Da må man også endre seg sammen med verden. Man må tilpasse seg en ny hverdag, det er ikke alltid like enkelt for alle. Men det jobbes med.

Se for deg følgende scenario: Du driver en butikk i Skien By, enten en nisjebutikk eller tilkoblet en kjede. Du bestemmer helt selv hvordan du ønsker å drive butikken og du har en helt grei omsetning gjennom året. Du lever et liv du er fornøyd med. Så kommer pandemien, kundene blir bedt om å holde seg hjemme og kassaapparatet ditt er stort sett tomt hver dag. Husleien forandrer seg ikke, de fleste fakturaer fortsetter å komme og du tømmer alt som heter egenkapital for å holde deg flytende.

Dette varer lenge, du må permittere de ansatte og står selv i butikken alle timer i døgnet for å få ting til å gå rundt. Pandemien merkes å gå mot slutten og kassen din er bunnskrapt, men humøret ditt merker at det snart snur, verden nærmer seg normalen igjen. Det går noen måneder og kundene begynner sakte og sikkert å komme tilbake, men så får vi høre at strømprisen vil stige. Det er nettopp det den gjør, strømprisene skyter i været og kundene blir nok en gang helt fraværende, eller snur veldig på kronene i sine handlerutiner.

Folk får skyhøye strømregninger i egen private bolig og blir mer selektive med økonomien sin. Butikkens omsetning stuper på nytt, samtidig som strømregningene til butikken stiger til værs.

Hva gjør man da? Butikken sitter i en skvis, men du klarer allikevel å drive videre ved å kutte alle unødvendige kostnader og ha færre på jobb. Hva gjør man når strømregningen er større enn alle andre regninger til sammen? Hva gjør man når lønn til de ansatte ikke kan utbetales fordi butikkene må betale strømregningen?

Varer dette lenge nok, sier det seg selv, det går ikke. Dette er realiteten til veldig mange butikker i Skien By og denne realiteten slipper folk flest å kjenne på kroppen. Jeg synes butikkene i Skien By er utrolig tøffe som klarer å stå gjennom denne stormen. Stormen er ikke ferdig ennå, men butikken velger å se fremover.

Skien By er vanligvis en levende by og vi ønsker alle tilbake dit. Det skal sies at vi har merket nedgang i menneskemengdene i gatene våre det siste halve året, men dette er vi sikre på vil snu. Det er mange som har trua på byen vår, er glad i byen og ønsker å bruke den. Skien By skal gjøre alt i sin makt for å skape liv og røre også utover i 2023. Vi ønsker selvfølgelig at byens innbyggere bruker byen, noe vi ønsker å rope ut til hele Skien og Telemark. Skien By ønsker å fremsnakke byen og alle som jobber her, men dette trenger vi drahjelp til. Bli med og fremsnakke byen!

Parkeringsdebatten er alltid et tilbakevendende tema, dette vil nok aldri ta slutt. Gratis parkering finnes ikke i noe bysentrum i Norge, men har du behov for å ta med bilen på en bytur, klarer du også å avse en tier eller to til parkometrene.

Jeg velger å avslutte innlegget mitt med å tråkke på noen tær; Hvis man sammenligner meninger om byen med stemmeretten ved politiske valg, kan man si det slik, stemmer du ikke, har du heller ingen rett til å klage etterpå. Det samme kan sies om å ha meninger om byen, bruker man den ikke, har man heller ikke rett til å ha en mening om den, eller klage på den.

Alle i Skien By håper å se deg i byen til en hyggelig julehandel.

God jul!