Fredag formiddag kunne Varden avsløre at fire kvinner, alle erfarne Høyre-politikere, har levert varsel om mange episoder med upassende oppførsel fra Jan Terje Olsen.

De fire kvinnene deltok i et møte som ble holdt på Høyres Hus i Oslo i januar. Vi kunne samtidig fortelle at flere andre Høyre-medlemmer hadde avgitt forklaring i saken.

Varden vet at Høyre har konkludert med at eks-ordføreren har brutt partiets retningslinjer, og torsdag morgen kunne Varden fortelle at Olsen nå har meldt seg ut av Høyre.

Det er ikke uproblematisk for mediene å omtale varsler. Ei heller i denne saken. At det blir varslet på en person, er ikke grunn god nok i seg selv til å omtale dem. Det er verdt å minne om at mediene har en plikt til å kontrollere at opplysninger som gis i sakene er korrekte, på samme måte som at vi skal tilstrebe bredde og relevans i kildene.

Vardens omtale av varslingssaken beror på en grundig redaksjonell vurdering etter lengre tids omfattende arbeid.

Jan Terje Olsen har vært ordfører i Skien, leder i Skien Høyre og gruppeleder for partiet, og har innehatt en lang rekke viktige verv og posisjoner gjennom en årrekke. Olsen har vært en svært sentral – og mektig – politiker i Skien gjennom flere tiår.

Ved valget i 2019 var det kun ett lokalparti i Telemark som fikk flere stemmer enn Skien Høyre – og det var Skien Ap.

I arbeidet med saken har Varden hatt utstrakt kontakt med et betydelig antall og uavhengige kilder i en lengre periode. Opplysningene Varden har brakt i erfaring i dette arbeidet har gitt oss innsikt i omfanget og substansen i saken.

Det har vært et uomtvistelig faktum at et betydelig antall personer i Høyre har ment, gitt uttrykk for og varslet om at Jan Terje Olsen skal ha opptrådt på en måte som ikke bare er i strid med god folkeskikk, men også alvorlige brudd på partiets etiske retningslinjer.

Hvordan saken omtales har også vært gjenstand for betydelig vurdering. Varden har valgt å opplyse om at Olsen skal ha opptrådt upassende, samt at varslene har brakt eksempler på det som er blitt oppfattet som seksuell trakassering.

Å omtale saken på annen måte, for eksempel ved å ikke identifisere Olsen, er svært vanskelig å se for seg.

Det er verdt å minne om at Telemark Høyres kanskje mest sentrale politiker, Gunn Marit Helgesen, har bekreftet til Varden at hun kjente til saken og at hun var uvanlig tydelig da hun sa til Varden at «det har jo vært turbulent rundt ham i mange år» og at «dette er ikke uventet», fordi «jeg har hørt at han presser ut kvinner og er lite hyggelig».

Jan Terje Olsen har, i Vardens arbeid med saken, blitt gitt flere muligheter til å gi sin versjon av saken. Han har valgt å ikke benytte seg av disse mulighetene.

De som blir varslet mot skal ikke være rettsløse. Varsling kan misbrukes. Saker har alltid flere sider.

Dette er en sak som, i svært omfattende grad, ikke bare preger Telemarks nest største partilag, men også flere direkte berørte. Vi i Varden hadde ikke gjort jobben vår dersom denne saken hadde blitt forbigått i stillhet.

Offentligheten og velgerne har krav på å vite.