På festival er det mange som mister både folkeskikk og hemninger. Særlig eldre menn.

Klokka er 11 på Notodden Bluesfestival. Jeg er på jobb og skal ta temperaturen på folkelivet på festivalens første dag. Det er en jobb jeg gleder meg til, og det er alltid spennende å få møte feststemte mennesker fra hele landet.

Etter flere hyggelige intervjuer kommer følgende kommentar:

«Det er ledig plass i bobilen min om du vil overnatte. Høhø»

Først blir jeg perpleks. Så blir jeg sint. «Nei takk, jeg er på jobb», svarer jeg, går derfra og forkaster det korte intervjuet jeg hadde gjort før kommentaren kom.

Kanskje var det fleip. Men den hyggelige samtalen vi først hadde hatt ble brått ubehagelig.

At jeg ikke sa tydeligere ifra har jeg angret på i ettertid. For når en nesten 30 år eldre mann kommer med denne type tilnærmelser til en kvinnelig journalist som prøver å gjøre jobben sin, er det ugreit. Hadde han gjort det til en av mine mannlige kolleger?

Jeg er glad det ikke var en purung sommervikar som var på jobb. Jeg var også glad jeg ikke skulle jobbe kveldstid, når tilnærminger som dette kom midt på lyse dagen.

Dessverre er det sånn at jeg etter 15 år i gamet vet at det kan komme ubehagelige kommentarer og tilnærmelser fra mannlige intervjuobjekter.

Men det har blitt bedre. Me Too-bevegelsen har ført til endring, og gjort jobben som kvinnelig journalist lettere. Det er lengre mellom hver slibrig kommentar og uanstendige forslag. Kanskje nettopp derfor reagerte jeg på at det drøyeste forslaget jeg har fått på jobb skulle komme i 2023.

For på festival legges tydeligvis vanlig folkeskikk på hylla.

Dette er korte utdrag fra andre samtaler jeg hadde med festivalgjengere denne arbeidsdagen:

«Selvsagt kan du intervjue meg. Jeg kan ikke si nei til en som er så søt som deg»

«Hvor lenge er du på jobb?»

«Bli med oss på fest da, unge frøken»

For nøyaktig ett år siden skrev en ung, kvinnelig journalist i Avisa Nordland om sine erfaringer med seksuell trakassering på jobb. Etter oppfordring fra ledelse og kolleger delte hun historier om kilder som har tatt henne på pupper og rumpe, og andre uanstendig henvendelser og forslag hun fikk.

Denne uken skrev en 20 år gammel sommervikar i Sandefjords Blad om lignende opplevelser.

Jeg må innrømme at det satt langt inne å skrive om sommerens erfaringer. I et øyeblikks forvirring ble jeg i tvil om hva slags signaler jeg selv sendte ut.

Men ærlig talt. At jeg er hyggelig og imøtekommende på jobb, betyr ikke at jeg vil overnatte i bobilen din.