Det er ikke uten grunn at vi er kalt Norge i miniatyr. Telemark er også rikt på ressurser. Og ennå er ikke alt tatt i bruk. Fensfeltet i Nome vil være av både nasjonal og internasjonal interesse. Fylket vårt har en stolt industrihistorie. Nå vil industrien i vårt fylke bli «grønn». Da må samfunnet stille opp med mer kraft og større nettkapasitet slik at kraften kommer fram til brukerne. Jeg tror ikke det norske folk ønsker å gå ned i levestandard. Derfor er det nødvendig med tilgang på mer kraft slik at både eksisterende bedrifter og planer for nye, kan få tak i det som trengs. Når industrien kan og vil bidra til å oppnå klimamålene, må samfunnet stille opp.

På KrF sitt landsmøte i april ble det vedtatt i en resolusjon at vi ønsker å gi incentiver til å sikre en kraftig ENØK-satsing for å kutte energibruk i bygg, at myndighetene lager en tilskuddsordning for en storskala solcelleutbygging på bedrifts- og landbruksbasert tak i hele landet, sikre at eksisterende vannkraftverk oppgraderes, at regjeringen setter ned et utvalg som sikrer at regelverk og konsesjonsmyndigheter er klargjort for å starte kjernekraftproduksjon i Norge, at Norge søker samarbeid med Sverige skal som nå skal begynne en storstilt utbygging av kjernekraft, tilrettelegge for forskning på kjernekraft og være positive til framtidige initiativ innen kjernekraft og at elektrifisering av norsk sokkel ved bruk av landkraft opphører.

Med høyere kraftpris enn vi tidligere har vært vant til i landet vårt, blir mange flere ting lønnsomt å investere i når det gjelder energieffektivisering. Og energiøkonomisering blir naturlig og lønnsomt for de fleste. Dette potensialet bør tas ut aller først før utbygging av annen ny kraft.

Folk flest og næringslivet er ikke fornøyd med altfor høye, og uakseptable, priser på elkraft når vi hittil har vært tilnærmet selvforsynte på kraft med nokså lave produksjonskostnader. Konsekvensanalyser og «stresstester» glimrer med sitt fravær når stortingsflertallet har inngått nye avtaler med Storbritannia og EU om utenlandskabler. Markedet har vist manglende evne til å gi forutsigbare og akseptable priser på elkraft. Mange distriktskommuner i Telemark har lagt til rette for hyttebygging som en mulig og naturlig næringsutvikling. Derfor bør normalt forbruk også på hytter prises slik at folk har råd til å bruke hyttene. Dette er et fornuftig virkemiddel så lenge markedsprisene er på uakseptabelt høyt nivå.

Det er nå Norge, som den rike energinasjonen vi er, har vært og er i posisjon til å forhandler med Storbritannia og EU for å kunne sikre mer akseptable og forutsigbare priser på elkraft. Europa er også opptatt av forutsigbarhet på gasspriser. Den gang EØS-avtalen ble forhandlet fram, ble det gitt unntak for langsiktige avtaler for såkalt kraftkrevende industri.

Nye Telemark trenger å få alle gode krefter til å spille sammen for å få en naturlig vekst. Både offentlig og privat må spille hverandre gode. Det er også viktig at frivilligheten får gode arbeidsvilkår. De fleste bedrifter i næringslivet er såkalt små og mellomstore, og gjerne privat eide. Disse trenger også forutsigbare rammebetingelser og akseptable kostnadsnivåer.

Det hadde vært morsomt hvis fylkeskommunen kunne få en rolle som katalysator for naturlig vekst i Telemark. La oss bli et vinnerfylke selv om vi er få!

Jens Arnfinn Brødsjømoen

3.-kandidat for KrF ved fylkestingsvalget i Telemark