De fleste eldre vet selv hvordan de har det. Nei hjemmetjenesten er ikke syndebukken men politikk, lokalt og sentralt, har lagt opp til en linje hvor mange eldre blir oversett. Det er fordi det finnes lite tid til alle dem som bor hjemme. Eldre vet selv hva de mener.

I november i 2002 er John Alvheim (FrP) leder av sosialkomiteen på Stortinget. Han er rasende over at handlingsplanen for eldreomsorgen resulterer i færre institusjonsplasser. Alvheim mener at kommuner har misbrukt den gangs reform. FrP ville bygge flere sykehjemsplasser i 2002 og i dag, mer enn noen gang må vi bygge sykehjemsplasser i 2023 og framover. Det skal være plass til å få pleie den dagen man trenger det. Det viste seg at i flere kommuner i 2002 hadde lav dekningsgrad av sykehjemsplasser. Det ble også påpekt den gang at omsorgsboliger kan ikke overta for sykehjemsplasser. En omsorgsbolig uten fast døgnbemanning kan ikke betraktes som et heldøgnsomsorgstilbud.

Høres det kjent ut? Ja. Man har kun hørt om eldreopprør. Tanken slår undertegnede da eldre må bli hørt. De trenger en høy og klar stemme som snakker deres sak og hvordan dagene fungerer. Det paradoksale for flere er at mange eldre sier nøyaktig det samme. Mange føler at når du er gammel så står du bakerst i køen.

En representant fra eldrerådet i Skien har hatt leserinnlegg i avisen som setter søkelyset på noe av hva eldre har blitt enige om i rådet. De stiller spørsmål når det skal satses nytt på boform i kommunen. Eldrerådet setter viktige saker på agendaen og ikke mist får politikere innblikk i hva de eldre selv mener.

At Skien kommune bestreber seg på flere boformer tilpasset de eldre er veldig bra. Det er ikke dermed sagt at eldre skal presses inn i boformer de selv eller pårørende mener ikke passer. Lommeboka er også forskjellig hos folk, det gjelder i aller høyeste grad de eldre. Skien kommune i seg selv, i dette tilfellet, er nytenkende med henblikk på leie av areal av ekstern aktør på Tømmerkaia. Det er bra at flere aktører benyttes der kommunen selv ikke strekker til. Det gjelder også eiendom.

En legevaktlege sa til undertegnede «det er politikerne som har gjort det sånn», da temaet hjemmeboende eldre kom på banen. Uten tvil. Kanskje hadde eldre beholdt helsa lenger hvis de fikk velge selv i tjenester tilpasset dem. Man blir syk av passivitet og sittende alene i en stol mesteparten av dagen.

Nevnes må ildsjeler jeg kjenner som jobber i eldreomsorgen. Dedikerte flinke folk som behandler eldre med omsorg og respekt. Personer som jeg ser så opp til når de snakker om sin hverdag og hva de skulle ønske kunne vært gjort bedre. Den unge sykepleieren som valgte av sin egen fritid ved å reise tilbake for å avlaste pårørende på et dødsleie. Det er mange personer som skal dø og dør hjemme. Hjemmetjenesten møter ikke bare eldre på sin vei, de er innom alle som kommunen har krav på å gi tjenesten til, psykisk og somatisk. Jeg ser opp til venninnen min på Vestlandet der hun forteller om fjorder og fjell på hennes vei til alle dem som trenger tilsyn, der hun manøvrer seg fram i grisgrendte strøk, sommer som vinter, med hjemmetjenestens kommunale bil. Hun sier ofte at alle må læres opp fra dag én å utvise respekt for dem man møter på sitt oppdrag.

Nåværende regjering tok eldreombudet ifra de eldre. Reformer blir rullet ut på løpende bånd. Den ene reformen overtar den andre. Alt for å omgjøre det en tidligere reform har gjort til noe mer krevende, som resulterer i en ny reform.

La eldre bli hørt. De har en klar og høy stemme hvis de får lov til å komme med sine synspunkt. Deres stemmer skal ikke høvles med. Mange pårørende sliter med å komme i kontakt med dem som kan svare dem for hvordan det skal bli med deres kjære.

Jeg heier på eldrerådet i Skien som er klare på sine synspunkt.

Esther Buer

Skien FrP