I Sverige ble det fra 1. januar påbudt å ID-merke alle katter. Dette er en stor seier, og et viktig tiltak som vil styrke katters verdi og velferd. Det er på høy tid at vi gjør det samme.

Det finnes i dag over 800 000 katter i Norge, og 50 000 av disse er hjemløse.

I Norge koster det like lite og skaffe seg katt som det gjør å bli kvitt den. Det stilles ingen lovpålagte krav til at du som dyreeier tar ansvaret for at katten blir vaksinert, kastrert eller ID-merket. For hvorfor skal man gidde å ha en katt, hvis det skal koste penger?

Mattilsynet vil ikke anbefale obligatorisk ID-merking, og argumenterer med at dette ikke vil ha noen effekt på katter som allerede er hjemløse, og at nytteverdien blir for lav.

Men, det er jo en grunn til at alle disse kattene har endt opp som hjemløse i utgangspunktet? Et tiltak som dette er en absolutt nødvendighet for å forebygge at flere katter blir hjemløse i fremtiden.

Vi har dessverre en akseptert ansvarsfraskrivelse for kattehold i Norge. Den kollektive bruk- og kastholdningen mange har til katter er den eneste grunnen til at det finnes over 50 000 hjemløse katter i dag.

Det finnes ikke villkatter i Norge. Alle hjemløse katter har eiere, eller er avkom av katter som hadde eiere. Mangelen på ID-merking og kastrering av katter er sjokkerende. Det dumpes stadig flere katter samtidig som frivillige dyrevernsorganisasjoner jobber døgnet rundt på fulle dyremottak, hvor kapasiteten er sprengt.

933 kroner for et 15-sifret implantat i nakken er for mange ikke verdt pengene. Det skal jo være gratis å ha en katt?

Det er derfor like viktig at vi innfører lovpålagt kastrering.

Visste du at ett kattepar kan bli til 60 katter på to år? En hunnkatt kan få to kull i året. Med 4 unger i kullet og halvparten hunnkatter, kan katten din gi 60 hjemløse katter på to år. Dette skjer ofte hos hjemløse katter som danner store kolonier.

Mattilsynet oppfordrer alle katteeiere til å ID-merke katten, slik at det blir lettere å finne den dersom den skulle bli borte. Videre opplyser Mattilsynet på sine nettsider at er ditt ansvar at katten har det bra. Ironisk nok, anbefaler likevel ikke Mattilsynet at det innføres obligatorisk ID-merking på katter.

Sammenlignet med hunden, er en katt mye mindre verdt. De fleste hundeeiere ID-merker hunden selv om dette heller ikke er et obligatorisk krav. De fleste er klar over at det å ha hund koster, og vil kanskje la vær og skaffe seg hund dersom man ikke har økonomi til det.

Holdningen og respekten mange har til katter er et resultat av hvorfor du ofte kan se sukkersøte annonser av «katt gis bort», og sjelden eller aldri ser en eneste «hund gis bort»-annonse på Finn.no.

Selv i langt mindre velstående land enn Norge har jeg vært vitne til at katter blir behandlet med respekt og har en viktig, kulturell betydning. Her har vi mye å lære.

Når skal vi begynne å respektere at et katteliv verken er gratis eller verdiløst? Som et samfunn er det på tide at vi tar vare på de vi har utstøtt og tar ansvar for å gi katter et verdig liv.

Et lovpålagt krav om id- merking vil gjøre dyreeiere bevisst på at det å ha dyr innebærer ansvar, og kanskje vil man tenke seg om før man på impuls skaffer seg katt en mandag ettermiddag.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.

DUMPES: Det dumpes stadig flere katter samtidig som frivillige dyrevernsorganisasjoner jobber døgnet rundt på fulle dyremottak, hvor kapasiteten er sprengt, skriver veterinær Helena Maria Gunnulfsen. Foto: Ørjan Madsen