Vi har hatt tre vanskelig år bak oss. Man har ønsket at det snart skulle snu. Men slik har det altså ikke blitt.

Det har i stedet blitt verre. For noen har det blitt mye verre.

Ved flere anledninger har vi i Kirkens SOS varslet om denne pågående krisen. Som i VG tidligere i måneden. Og i Vårt Land:

Slik vi opplever det så har problemene lagt seg i lag, og for mange begynner nå utfordringene å tårne seg opp:

Ingen foreldre har lyst til å si til barna sine: «Vi kan ikke arrangere bursdag eller pepperkakeverksted fordi vi har ikke råd». Ingen foreldre har lyst til at barna skal slutte å dyrke favorittsporten sin. Men akkurat det skjer dessverre hos mange familier nå. I disse dager slukkes det lys i øynene på barn som ser fortvilelsen i øynene på foreldrene sine. De forstår godt at foreldrene sliter, selv om de ikke sier noe. Kommunikasjon uten ord er noe barn lett leser og fanger opp.

Vi i Kirkens SOS kommer til å sitte beredt til å ta imot alle henvendelser som måtte komme gjennom desember måned. Og vi er mange frivillige på vakt som er forberedt på å møte de som har det verst akkurat nå og ukene fremover.  I tillegg vil vi oppfordre alle som kan, å vise litt ekstra medmenneskelighet i disse dagene: Et par handleposer utenfor døren til noen som du vet ikke har all verdens, kan gjøre en stor forskjell. Eller kanskje invitere noens barn hjem på juleverksted eller en nyseparert venn på en kopp kaffe? Å ta en telefon og slå av en prat kan være dagens høydepunkt for deg eller den du ringer. Det er ikke så mye som skal til oss mennesker imellom for å gjøre stor forskjell. Ja, tenk om vi kunne bruke adventstiden til å tenne lys både i adventsstaken og i de menneskene vi treffer.

Vi Kirkens SOS vil gjerne minne hverandre om at vi må stå sammen for å tenne lys og gi håp når så mye virker mørkt. Alle er velkomne til å ringe eller skrive til oss på 22400040/ www.soschat dersom en tenker at det kan gi en strime av lys inn i hverdagen. Og stadig trenger vi at flere frivillige leverer søknadsskjema www.kirkens-sos.no og klareres til innføringskurs for nye medarbeidere som begynner i januar.

Til inspirasjon og med ønske om glimt av håp i desember, deler vi en nydelig situasjonsbeskrivelse vi har mottatt fra en av Kirkens SOS innringere en tidligere jul:

«På selveste julekvelden var jeg helt alene og trengte selskap. Jeg hadde laget julemat, men ønsket noen å være sammen med i min ensomhet. Det var en hyggelig dame som svarte meg på telefonen da jeg ringte til Kirkens SOS. Vi fikk en god samtale og det gjorde stort inntrykk på meg da hun fortalte at hun hadde tatt på seg bunaden sin for å feire jul med oss som ringte inn på julaften. Det fikk meg til å føle meg viktig. Tenk at de frivillige i Kirkens SOS bruker av sin fritid og i tillegg pynter seg for meg og andre på julaften! Det gav meg håp!»