Halloween er moro. I ukevis har barn i hele fylket laget skummel pynt, tegnet, perlet og skjært ut gresskar i barnehager og skoler. Den amerikanske tradisjonen har fått skikkelig fotfeste i Norge de siste årene - og det er mange som har talt ned dagene til den 31.oktober i lang tid.

Barn gleder seg til å møtes, gå knask eller knep med gode venner, skremme bestemor, naboer eller tanter og samles for å fortære fangsten etterpå. Tenåringer og studenter arrangerer Halloween-fester i hopetall.

TV-kanaler og apper fylles med skummelt innhold for store og små, og butikkene bugner over av Halloween-varer. Det er nesten umulig å ikke få med seg denne relativt nye og svært kommersielle tradisjonen. Og mange av oss trosser tynnere lommebøker og handler inn i (Halloween)-bøtter og spann.

For det er dessverre også flere nedsider med en feiring som dette. En utfordring er at det er mange familier som ikke har råd til å kjøpe inn slikkerier, kostymer og pynt. Dermed er det barn som nok en gang får kjenne på utenforskap. Det som skal være en gøyal kveld for barn og unge, blir det motsatte for de som ikke kan delta.

Et annet, bekymringsfullt moment er all plastikken vi kjøper inn, bruker og kaster. For Halloween er en miljøversting. Hvert år selges det titusenvis av produkter laget av plast i forkant av denne dagen. En stor andel av produktene som selges er til engangsbruk.

De fleste av kostymene som selges i kjedebutikkene er dessuten laget av syntetiske stoffer som ikke brytes ned i naturen. Barn vokser fort og det er ikke uvanlig at barnefamilier kjøper nytt kostyme hvert eneste år.

I tillegg er nesten alt Halloween-godteri nøysomt pakket inn i plastemballasje. Mye emballasje for lite innhold. Noe vi var veldig glade for under covid, men som vi av miljøhensyn nå bør revurdere.

Forurensingen og forsøplingen etter årets skumleste dag er enorm. Antakelig er dette det mest skremmende med hele feiringen.

Jeg har selv gått i både plast- og innkjøpsfella, og kjenner at skammen kommer snikende når alt nå skal ryddes bort. Neste år skal vi gjenbruke både kostymer og pynt, kjøpe mer godis uten plastemballasje, droppe engangsprodukter og kanskje til og med finne et alternativ til gresskar-bøtta.

Ja til Halloween, men nei takk til kjøpehysteri, ekskludering og plastbonanza.