Sommerferien er en tid hvor konflikter i familier som sliter ofte forverres. Når ferien er over er det mange par som har fått nok av hverandre og trafikken øker på familievernkontorene.

Forventningene før sommerferien er store både hos voksne og barn. Alle ønsker seg solfylte dager uten stress og mas. Mange legger lista høyt i forhold til hva ferien skal inneholde. Og mange planlegger ferieturer de slett ikke har råd til. Krona er dyr nå og ferien kan bli mye dyrere enn det man hadde tenkt seg. Feriepengene skal rekke til mer enn ferie og mange regninger forfaller nettopp i juni.

På familiekontoret var det mange som tok kontakt etter sommerferien. Noen tok kontakt nettopp fordi sommerferien ikke ble som forventet og de hverdagslige konfliktene forsvant ikke selv om familien hadde mer tid til å være sammen. Snarer tvert imot - konfliktene eskalerte. Husarbeid og logistikk forsvinner slett ikke selv om alle har ferie.

Husarbeid i campingvogn eller i en trang hytte kan gå på nervene løs og om ikke arbeidsfordelingen er avtalt på forhånd, kan dette skape store gnisninger.

Alle vil ha ferie og gjøre minst mulig. Men noen må både lage mat og gjøre rent.

Noen par kranglet om hvor mye av ferien de skulle tilbringe i regnvær hos svigerfamilie eller egen familie og var utslitte etter ferien. De fleste tar sin egen familie i forsvar og blir sår når den andre parten kritiserer familien. Særlig besteforeldre som har gledet seg til å få barnebarn på besøk.

Andre par tenkte at sommerferien kanskje var siste sjanse til å se om forholdet mellom de voksne kunne reddes. Hvis konfliktene vedvarte og kanskje ble enda tydeligere, var det nødvendig å søke hjelp.

Flere par ville ha hjelp for å forsøke å berge forholdet, mens andre bestilte mekling for å starte bruddprosessen.

Hvordan kan ferien bli bra selv om familien strever? Her en noen enkle råd:

1. Lag en plan

Først og fremst er det viktig å lage noen realistiske planer tilpasset familiens økonomi. Ikke bestill en Sydentur du ikke har råd til selv om naboene eller omgangsvennene drar. Tom bankkonto og dyre forbrukslån er ofte kilde til store konflikter i et parforhold.

Snakk med barna om ferieplanene og fortell barn hva dere har råd til. Spør hva de har lyst til og lag realistiske planer.

Husk at de aller minste har stor glede av små hverdagslige opplevelser i nærmiljøet som ikke koster så mye. Et besøk i for eksempel Dyreparken trenger slett ikke inkludere dyr overnatting. Telttur i hagen er for de minste en stor opplevelse. Eller fisketur til nærmeste elv med telt og sovepose.

Det er også fint å invitere barnas venner på overnatting. Ofte er hverdagen for travel til det.

2. Alenetid

Hvis parforholdet skranter, kan flere uker sammen enten gjøre godt eller bli altfor tett. Da kan det være lurt å gi hverandre litt alenetid. En helgetur med venninnene eller en guttetur på sjøen eller på fjellet kan gjøre godt og være med på å lade batteriene.

3. Ungdom

Ferien skal ikke bare være aktivitet og program. Ferien skal også inneholde hvile og latskap. Hvis du har ungdom i huset, må de få sove ut. Ferie er å være oppe lenge og sove lenge. Slitsomt for foreldre med store aktivitetsplaner, men godt for de unge.

4. Partid

Hvis det er mulig og dere har tilgang på barnevakt, kan en parhelg gjøre godt for parforholdet. Mange par har lite tid til hverandre i den travle hverdagen og sex og intimitet er salderingsposter. Da kan en kjærestehelg gjøre susen. Men det skal mer til for å redde et skrantende forhold. Likevel kan det være vel verdt å prioritere noen dager alene. Kanskje det er noen gnister igjen?

For noen par kan det være nødvendig å få være alene noen dager for å få tid til å avklare om parforholdet skal avsluttes eller ikke.

En slik helg trenger ikke å koste all verden. Det er ikke alle som har råd til en storbyhelg på dyre hotell. En helg på lånt hytte kan for mange være like hyggelig.

Mange barn synes det er fint å være hos besteforeldre uten innblanding fra foreldrene. Da kan besteforeldrene endelig få lov å skjemme bort barnebarna og gjøre ting sammen med barna på sin måte.

5. Familietid

Det er fint med alenetid og det kan være godt og helt nødvendig med partid, men i den travle tiden barnefamilier lever i er det også viktig å gjøre noe sammen som familie. En sein frokost sammen med uthvilte ungdommer er hyggelig. Lek og moro i hagen er hyggelig. Kortspill og brettspill er også fint, selv med litt sure ungdommer. For at familieaktiviteter skal bli vellykket er det viktig med planlegging og at alle i familien opplever at de får sine (realistiske) ønsker oppfylt.