Filmer og TV-serier er fulle av dampende og heftig sex. Det meste milevis unna de fleste nordmenns sexliv.

På Familiekontoret har jeg gjennom en årrekke møtt mange par som strever med sexlivet sitt. Lysten og spenningen er borte og har blitt erstattet med krangel og følelsesmessig avstand.

Det kan være mange årsaker til at sexlysten har minket. Blant parene jeg møtte var gjengangstemaene barnefødsler, sykdom, rus, overgangsalder, stress og relasjonelle problemer i parforholdet. Og det er ikke bare kvinnene som strever med manglende sexlyst - også menn oppgir at stress virker inn på dem.

Mange par drukner i hverdagens gjøremål; stressende arbeidsliv, barn og aktiviteter tar det meste av tiden. Parlivet blir en salderingspost og da blir sex et overskuddsfenomen.

De fleste som går inn i langvarige forhold, har parerfaring og har hatt flere sexpartnere. Sex har vært forbundet med flørt, spenning og erobring. Men det skal noe til å opprettholde denne spenningen gjennom et langvarig forhold.

Noen lar seg friste til å finne denne spenningen et annet sted og hos andre partnere. Det er en stor utfordring å tilgi slike sidesprang, men utroskap er ikke ensbetydende med brudd. Hvis begge er innstilt på å reparere skadene, er det håp for forholdet. Noen trenger hjelp til dette.

Det finnes en rekke råd for å få tilbake sexlysten i et etablert parforhold. Mitt beste er kommunikasjon. Snakk med partneren din om sex, og start når forholdet er ferskt og lysten er på topp. Da vil dette være spennende samtaler som er med på å styrke paret og lære hverandre å bli kjent på de mest intime områdene.  Hvilke forventninger har du, hva liker du, hva liker du ikke og hvordan skal dere sette av tid til det intime i forholdet?

Det er lurt å starte slike samtaler når paret er nytt og lysten på topp. Da vil dette være spennende samtaler som er med på å styrke paret og lære hverandre å bli kjent på de mest intime områdene.

Noen er ikke vant til å snakke om sex og trenger tid og nok trygghet til slike samtaler. Noen kommer fra familiekulturer der slike tema har vært vanlige, mens andre er vokst opp med mye tabu. Slike intime samtaler kan være med på å bli godt kjent, ikke bare seksuelt, men også kulturelt. Hvordan skal vi snakke sammen om det mest private?

Hvis sexlivet skal leve sitt eget liv uten språk, vil det oppstå mange brutte forventninger og mange skuffelser og misforståelser. Da kan det være bra med en nøytral tredjepart som kan få samtalen og kanskje lysten tilbake på rett spor.

Det er også viktig å snakke med hverandre om sex og manglende lyst i overgangsfaser i livet, som for eksempel graviditet, fødsel, sykdom, overgangsalder og aldring.

Manglende lyst kan være et symptom på at forholdet er slutt eller en har funnet en annen partner. Men det kan også være en langt mindre dramatisk forklaring – for alle i langvarige forhold vil oppleve at lysten i perioder uteblir. Det er helt naturlig.

Og selv om lysten kommer og går, kan likevel kjærligheten bestå. Et langvarig forhold innebærer så mye mer enn bare sex. Intimitet handler også om fortrolighet, kameratskap og fellesskap. Det er mye som binder et par sammen og som er verdt å ta vare på.

Det er verdier som kan komme i bakgrunnen når frustrasjonen over manglende sexlyst og nærhet blir for stor. Og det er mye som står på spill om en bare lar lysten avgjøre om forholdet skal fortsette eller ikke.

Åpenhet, ærlighet og kommunikasjon om problemene hjelper. Og om problemene virker uløselige, søk hjelp.

Lykke til!