I sommerferien blir det smertelig klart at det er store økonomiske forskjeller blant barnefamilier i Telemark. Mens noen familier reiser på hytta eller utenlandsturer – sliter andre med å betale de faste utgiftene. Ekstra utgifter til ferie eller sommeraktiviteter er helt utenkelig.

I ukevis har forventningsfulle mange barn og unge skrytt hemningsløst til venner og medelever om sine ferieplaner, mens andre har vært stirret i bakken, sparket i grusen og vært helt stille. I hverdagen er kanskje ikke de økonomiske forskjellene like synlige – men i sommerferien er de tydeligere enn noen gang.

Bymisjonen i Grenland har kontakt med mange familier som av ulike grunner gruer seg til sommerferien. Flere føler på en dobbel smerte – ikke har de råd til Sydentur og mange av vennene er bortreist. I tillegg til å føle seg utenfor, er de mye alene og kjenner på ensomhet. Noen har krevende familiesituasjoner og er føler seg utrygge i eget hjem.

Skoleferien er lang. Og om man ikke har noe å se frem til virker den enda lenger.

Skien er en av byen i landet som topper listen over barnefattigdom. Definisjonen er barn som vokser opp i husholdninger som må klare seg på under 60 prosent av medianinntekten i Norge. Skien har 5 prosent høyere andel barnefattigdom enn det landsgjennomsnittet. Og tallet øker år for år. I 2019 levde hvert femte barn i Skien i barnefattigdom.

De skal ikke til Syden, ikke på hytta og ikke besøke familieparker eller andre kjente turistattraksjoner. Det har de ikke råd til.

Jeg husker godt da jeg var elev på Stigeråsen barneskole på Gulset. Første dag etter ferien hadde vi alltid en felles runde i klasserommet hvor alle skulle fortelle hva de hadde gjort i ferien. Noen elever ville aldri svare. De er sikkert bare beskjedne, tenkte jeg da. Nå vet jeg bedre.

Det er ikke nødvendigvis sånn at de beste ferieminnene trenger å koste en formue. En badetur, et overnattingsbesøk eller en oppdagelsestur i nærområdet – det mye moro som er gratis. Men det forutsetter at man har noen å dele opplevelsene med. Ikke alle har det.

Kontrasten til badeferien i Syden er stor, og sosiale medier gjør forskjellene enda tydeligere. Alt skal dokumenteres, og vi legger ikke ut bilder fra dagene uten planer – det er skrytebildene som publiseres. De som sitter igjen hjemme uten planer i hele ferien får dem rett i fleisen.

Den stadige eksponeringen av andres feriebilder har ifølge Bymisjonen gjort det ekstra vanskelig for familiene som sliter.

Barn skal selvsagt glede seg over spennende sommerplaner, og voksne har all rett til å dele nyskapte ferieminner med hvem de vil. Men vi må også vise hensyn og tørre å snakke om det som er vanskelig.