Denne uken ble medikamentavhengighet, eller pillemisbruk som media helst vil kalle det, satt på dagsorden. Bakgrunn var Sophie Elises historie om hvordan hun ble avhengig av vanedannende legemidler og at det gikk så langt at hun kjøpte det gata og til slutt valgte å legge seg inn til behandling.

Som leder i Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon ble jeg invitert til TV2 nyhetene for å snakke om medikamentavhengighet med bakgrunn i Sophie Elise sin historie

Rusfeltet er glade for Sophie Elise sin åpenhet. Hun skal ha ros for at hun står frem og bidrar til fokus på et viktig samfunnsproblem. I fjor mottok drøye 3,8 millioner av oss et reseptbelagt legemiddel. Det er ikke slik at alle legemidler er vanedannende, men medisiner som gis mot smerter, søvnproblemer og angst/depresjon er ofte det.

En betydelig andel bruker disse legemidlene i mer enn 12 måneder i strekk. Nasjonale anbefalinger anbefaler 4 uker. Avhengighet kjennetegnes med økt toleranse, altså høyere doser for å oppnå samme resultat, og abstinens hvis en kutter ut pillene.

Sophie Elise er overrasket over at hun, av alle, skulle havne i en slik situasjon hvor hun faktisk ble avhengig av legemidler.  Men for å sitere en tittel på EMCDDAs direktør Alexis Goosdeel innlegg på en konferanse tidligere i uka: Everywhere, Everything, Everyone.

Det finnes overalt, det kan være alt og det kan ramme alle. Men vi ser at mange med medikamentavhengighet kommer fra andre sosiodemografiske grupper enn det vi tradisjonelt ser ved annen type avhengighet.

Ved å stå frem med sin historie kan hun bidra til at flere reflekterer over sin medikamentbruk. Det er mange som har et problemfylt bruk eller er avhengig. I Norge er det flere som dør av overdose med reseptbelagte medikamenter enn av heroin viser overdosetallene fra Folkehelseinstituttet.

Sophie Elise sier at hun gikk så langt at hun kjøpte piller på gata. Det er ekstra skummelt fordi det kan være piller som er produsert utenfor legemiddelindustrien og innholdet på pakningen samsvarer ikke med hva du får. I noen saker er vi kjent med at pillene er penslet med det livsfarlige stoffet Fentanyl.

Etter at Sophie Elise stod frem har hun fått mye ros, men det har også kommet en del kritikk fordi hun som influenser er et usunt forbilde. Det er trist lesing. Denne saken handler ikke om influensere, men en ung kvinne som utviklet medikamentavhengighet og velger å være åpen om det.

Det er ingen debatt om årsaken til hennes avhengighet. Nærmest som hennes yrkesvalg er årsaken eller høna og egget som jeg har sett skrevet flere steder. Det er en diskusjon som etter min mening bare forsterke skyld og skam.

Jeg vil fortsatt heie og rose Sophie Elise for at hun deler en slik sårbar historie.

Hennes åpenhet kan bidra til at flere velger å søke hjelp og til dere som nå oppsøker hjelp fordi medikamentavhengighet kan ramme alle, vi heier på dere. Ta kontakt med din fastlege eller andre deler av helsetjenesten, be om hjelp. Du skal ikke være alene.

Jan Gunnar Skoftedalen, leder for Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon. Foto: Arkiv