Delta i debatten om Skien sentrum nederst i denne saken!

Det å tilrettelegge for et levende sentrum krever både kortsiktige og langsiktige tiltak. Det som har skjedd denne høsten med flere stengte forretninger i sentrum har flere årsaker. Både økte driftskostnader og et endra, mer nøkternt, forbruksmønster får konsekvenser for flere næringsdrivende. Det gjelder både næringsdrivende i sentrum og på kjøpesentrene.

Går vi noen måneder tilbake så var flere næringsdrivende i Skien sentrum ute med meldinger om rekordsommer og optimisme. Hotellene i sentrum meldte om gode besøkstall. Det viser at vi nå i desember ikke kan trekke for raske konklusjoner om utviklingen.

For Arbeiderpartiet har kampen for et levende sentrum hatt høy prioritet over tid. Vi har hele veien vært opptatt av å tilrettelegge for en positiv utvikling i sentrum.

Samtidig verken skal eller kan alt løses ved offentlige reguleringer eller økonomiske bidrag fra det offentlige. Det opplever vi at næringslivet er veldig enige i.

Det er spesielt tre forhold vi mener har vært, og er viktige i tiden fremover:

1. For Arbeiderpartiet har økt bosetning og lokalisering i sentrum vært og er fortsatt en av de viktigste innsatsfaktorene, her går mye riktig vei.

Blant annet derfor var vi tydelige på at store offentlige arbeidsplasser som fylkeskommunen og NAV Skien skal være lokalisert i sentrum.

Så håper vi at de nye leieleilighetene på Klosterøya vil tiltrekke seg de litt yngre mellom 20 – 40 år i etableringsfasen. Det vil kunne gi ytterligere ny dynamikk med mer urbane sentrumsvaner.

2. God infrastruktur med nye Landmanstorvet gjør det nå enklere for flere å bruke sentrum. Lista over positive tiltak er mange, men for å se litt framover så har vi forventinger til positive ringvirkninger for sentrum når vi snart åpner Kverndalen bo og dagsenter. Det vil bety ytterligere en ny stor arbeidsplass midt i Skien sentrum, med mange brukere og besøkende. Meierikvartalen nå under ombygning, og Ibsenbiblioteket med formidlingssenter skal realiseres de neste årene. Alt dette vil øke attraktiviteten for sentrum.

3. Det kommunale er gjensidig avhengig av det sentrale og fylkeskommunale. Enten det dreier seg om arealplanlegging, regional utvikling, kultur eller tilskuddsordninger. Derfor er vi glad for at vi både som kommune har vært langt fremme i skoa for å stille opp med strømstøtte til næringslivet, og at vi har en regjering som både har hatt egne ordninger for tilskuddsordninger for næringslivet i tillegg til å stimulere utviklingen til fornybar energi.

Potensialet er på langt nær tatt ut. For politikere i bystyret må arbeidet fortsette intensivt. Vi tilhører en politisk koalisjon (Ap, Sp, SV, KrF, V, MDG) i dagens Skien som har vært helt tydelige på neste stopp:

  • Et togstopp i fjellet ved Landemanstorvet og bedre fasiliteter enten de kommer med kollektivt, bobiler, bil eller sjøveien har høy prioritet.

Selvfølgelig skal innbyggerne ha forventninger til politikere. Det er lov til å både være utålmodig og ha store forventninger. Vi skal fortsette å bidra med det vi kan som lokalpolitikere.

Så er det på sin plass med et ekstra heiarop til Skien By som arrangerer aktiviteter året rundt, som julemarked denne helgen. Vi som var der – sto i kø med fine Skiensfolk som fikk tak i hjemmestrikk, lokalprodusert mat eller annet kos.

I Arbeiderpartiet er vi ikke «møkk lei» sentrumsdebatten. Den er viktig og viser bare at mange betyr bryr seg om Skien sentrum, og tilrettelegging er et politisk ansvar som vi skal ta på alvor. Skiensfolk fyller byen jevnlig, enten det er aspirantkorpsfestival, Mersmak eller julemarked – men for å sikre kontinuitet og endring over tid, så er det hver og en av oss som er glade i sentrum, som må endre sine vaner i retning sentrum. Vi er klare!

Sees i byen!

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

Pandemien

Ser at Varden trekker frem tre etablerte bedrifter i Skien som klarer seg bra. Rosenvold siden 1919, Coco i 23 år og Cafe Tullis/Palma i 15 år. Forskjellen på disse tre, og Humlegården og Didier er at disse tre ikke ble kasta ut i en pandemi rett etter oppstart av sine bedrifter, eller skyhøye strømpriser slik Humlegården og Didier opplevde. De har ikke rukket å bygge sine virksomheter stein på stein og bygge opp en solid egenkapital før pandemi og skyhøye strømpriser inntraff. For to nystarta bedrifter er det fryktelig tøft å klare dette med så kort virketid.

HiroR

Godt innspill - Martin, Varden

Martin Øyvang

Lena, til din kommentar :

Hei, Ole. Det har ikke manglet på nisjebutikker og ulike serveringskonsepter i Skien de siste årene, vel?

Neida, mange har prøvd…., Det jeg savner er en plan fra kommune, Skien By og gårdeiere. Det er fraværende.

Vanskelig å skrive utdypende når muligheten begrenses til eks antall tegn her.

Ole Lerbrekk

Takk for svar. Du må gjerne sende oss et leserinnlegg på debatt@varden.no. Der er det plass til flere tegn:)

Vendy Berg Hegle

Mangler fullstendig en overordnet plan

Politikere og Skien By mangler fullstendig, en overordnet plan for hva de vil med byen. Alt dreier seg om miljø og det grønne skifte. Sett fokus på sentrumskjernen og se alle de tomme lokalene. Hva er det ønskelig å fylle disse med? Nisjebutikker, serveringssteder ??

Det må legges en plan for hva vi vil ha i byen vår og kommunen må legge til rette for denne planen.

Politikere…., ta dere en tur ut av rådhuset og se selv. Legg en plan for hvordan dere vil at sentrum skal se ut om 5-10 år og følg den.

Søk etter drivere som passer inn i planen. En tilskuddsordning bør vurderes for etablerere

Ole Lerbrekk

Hei, Ole. Det har ikke manglet på nisjebutikker og ulike serveringskonsepter i Skien de siste årene, vel?

Lena Beathe Arneberg

Hva skal de bo i byen for da?

Så er jeg litt nysgjerrig på denne: "Få unge inn til byen" fra Hjort-Sørensen. Hvilke aldersgruppe tenker han på. Mange blir ferdig med vgs med eller uten fagbrev, mange tar så høyere utdanning før de slår seg ned og får barn, eller ikke får barn. Feks en barnefamilie da: hva skal de bo i byen for da? Når man kan få et hus med god plass og hage og trygg gate å leke i på Shkøtføss til 2,5 mill? Hvordan tenker han å lage rimelige boligere i sentrum? Nye også eller? Eller skal de bo i leilighetene over gågata? Litt for enkelt...

Van Buren

Takk for kreative og gode innspill :-)

Lena Beathe Arneberg

"Bruk sentrum" er det dummeste argumentet jeg hører

Lena, folk i denne aldersgruppen har ikke tid til å være i sentrum. Høyt utdannede har denne tiden i større byer, når de kommer hit kjøper de seg enebolig utenfor byene. Fordi de kommer hit for å "hekke", få billig bolig, nærhet til besteforeldre osv. De gidder ikke dra med ungene inn til byen på ettermiddagene for å gå på kafè. Derfor er det vanskelig å lykkes med slike konsepter, man får lage noe for boomerne, de utgjør snart 60% av befolkningen.

Van Buren

Det er ikke mulig å revitalisere sentrum. Sentrum er på Herkules. Det bor ikke nok folk her (eller tett nok) til å ha fullt av mennesker begge steder. Handelen må sentreres, det er den gjort på Herkules. Det er heller ikke sånn at barnefamilier eller den nevnte 25-40 gruppen har god tid til å frekventere Herkules heller, men man drar dit når man skal ha noe. "Bruk sentrum" er det dummeste argumentet jeg hører. Altruisme skal liksom være løsningen. Det er for sent, evt. gjør noe radikalt og legg ned Herkules.

Van Buren

Ja, tilbudene til unge, etablerte må i så fall treffe et reelt behov. Hva er for øvrig et klassisk boomer-tilbud, mener du?

Lena Beathe Arneberg

Klager på byen, men er der aldri likevel

Politikere kan ikke tvinge folk til å bruke byen, men parkeringsregimet må de ta på sin kappe. Ellers er kommentatorfeltet fullt av folk som klager på byen og muligheter, men som aldri er der allikevel.

Uansett er første forslag å legge biblioteket til andre/tredje etg. på arkaden, biblioteket blir da plassert sentralt i nyopppusset bra bygg og eier får leieinntekter og sentrum får påfyll av besøkende, men dette får heller ikke politikerne til.

Jacob Peterman

Hei. Interessante innspill. Hjort Sørensen stiller også spørsmål om det er politikernes ansvar å redde enkeltbedrifter i tøffe tider. Hvor bør grensa gå der, mener du?

Lena Beathe Arneberg

Superenkelt å parkere

En annen ting er dette med parkering. Selv på Mersmak fant vi flotte parkeringer i sentrum. Det er lenge siden jeg skaffet meg Easypark-parkeringen og jeg forstår nesten ikke hvordan det kunne vært enklere. Har brukt den i Sverige og andre byer og. Superenkelt. Det er flust med parkering i Skien hvis du skal handle. Du kan praktisk talt kjøre til døra på Gallefos blomsterbutikk. Men en innrømme at de unge høyt utdannede voksne er en liten gruppe her. Her trumfer kærbiser vegetarmat. Hotellene vet ikke engang hva vegetarmat er!

Van Buren

Hei. Spør igjen; hvilke konsepter tror du vil favne bredere og trekke et større mangfold av folk til byen?

Lena Beathe Arneberg

Ikke tid til å kjøre til byen

Han har rett i mye. Snittalderen blant sentrumsbeboerne er for høy (dette er den største aldersgruppen i samfunnet nå - helt enormt stor gruppe). De har mye penger (statistisk sett), men jeg tror ikke de går på Humlegården (sånn jålete nymotens greier a gitt), eller Didier. De spiser karbonader på flyplassen.

Bysentrum er pent, det er lett å parkere. Men de unge voksne som besøker Humlegården og Didier, type 25-40 har gjerne småbarn og har ikke tid til å kjøre inn til byen for å gå på kafè på ettermiddagen. Om dagen er de på jobb. Ikke har de råd (eller lyst) til å bo i byen heller.

Van Buren

Hei. Hvilke forretningskonsepter tror du ville trukket denne gruppa (unge mellom 25-40) til sentrum? Bibliotek? Kino?

Lena Beathe Arneberg

Stort parkeringshus

Fri parkering og nok parkering må til for at folk skal bruke byen. Landmannstorget er jo vandalisert, her burde det vært bygd parkeringshus i flere etasjer som kunne huset minst 1000 biler.

Håvard

Mener du at et slikt parkeringshus burde bli bygget på Landmannstorget eller et annet sted? - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Ikke alltid andre sin skyld

Jeg tror kanskje politikeren har rett, noen ganger må man akseptere at virksomheter ikke har livets rett, og det er ikke alltid andre sin skyld at det ikke går. Man må heller ikke glemme at Lietorvet ligger i sentrum og fungerer veldig godt, Sport 1 og Tango frisør på Arkaden, Rosenvold, Skau klær, Cocco, Amundsen Sko, Sondresen/Jernia og sikkert mange jeg har glemt å liste opp her er virksomheter i sentrumsgatene som gjør det bra, samt flere restauranter i Hjellen og utover Langbryggene. Viktig å huske at arbeidsplasser på Herkules, Saga og Kjørbekk er like viktige som de i sentrum.

Bent Rosenberg

Takk for innspill og betraktninger - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Bortskjemte og late

Ørnulf har selvfølgelig helt rett, det er for mye sutring. Ang trafikk i sentrum burde vi ha kommet lengre i Grenland. Folk er bortskjemte og late, skal kjøre fra dør til dør. Jeg tar helst buss til jobb, fra Brevik til Klosterøya. Skulle ønske bybanen hadde vært realisert før tre tiår siden, når planen først blei skikkelig lansert. Jeg synes det er flaut å se hvordan folk er avhengig av bilen, selv på korte avstander de kunne valgt å gå eller tatt bussen.

Thomas André Fjeld Bjørholdt

Takk for innspill - kanskje man kan investere i vinterdekk på sparkesyklene slik at disse kan brukes hele året? :-) - Martin, Varden.

Martin Øyvang

For mange kebabsjapper

Det er etter min mening alt for lite utvalg av butikker i Skien ser ofte bare kebabsjapper og andre serveringssteder. Alt for lite mangfold og disse kebabsjappene går jo konk en etter en. Bystyret burde satt tak på hvor mange som får lov til å drive. Er også for mye graving i sentrum og for lite parkeringsplasser. Buss for meg er IKKE noe alternativ.

Alf Kåre olsen

Hva burde det være i sentrum isteden for gatekjøkken/kebabsjapper? - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Fri parkering vil ikke funke

Fri parkering som noen har nevnt kommer ikke til å funke, i hvert fall ikke på gateparkering og annen parkering i friluft. Da vil de fylles opp av folk som jobber i byen, og det blir ikke plass til kundene.

Gustav Søvde

Det er et veldig godt poeng, men hadde det vært mulig å løse den utfordringen på noen måte da? - hvis fri parkering er det «folk flest» mener er løsningen for å få folk til å bruke sentrum - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Riktig butikk-miks

Det koster vel og parkere i sentrum i fleste byer, men så lenge det er gratis parkering i nærliggende kjøpesenter, så bør det også være gratis i sentrum om man skal prøve og tiltrekke seg samme kundemasse.

Noe annet viktig er RIKTIG MIKS av butikker. Det kan ikke være 14 gatekjøkken / kebabsjapper og like mange frisører innenfor et lite strekke i en liten by! Og det bør samarbeides mer mellom alle butikker i sentrum. Et eget sentrumsregnskap er praktisert andre steder. Man burde også gå sammen på flere innkjøpsområder for å spare penger. Her er det mange muligheter.

Remi Gundersen

Dette var mange gode poeng på få ord - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Sutring

Skjønner godt ditt parti er bittelite. Det er jo du som sutrer.

Helge Carlsson

Hvis vi ser bort fra det du omtaler som sutring, har han noen gode poenger eller er det kun politikernes feil at det ikke går så godt i sentrum? - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Gratis parkering

Vi har det samme problemet i Porsgrunn kun 50 ganger verre. By-sentrum må være tilgjengelig for beboerne. Første bud må være fri parkering! Det koster nok å bo i byen om man ikke også skal betale for å bruke den. Så må næringsdrivende som vil satse i bysentrum sponses på et vis, og da mener jeg ikke en masse kebab og pizzalokaler. Billigere strøm kan vurderes. Det må også gjøres en innsats for å få litt mangfold av butikker. Det vil kreve litt nytenkning.

Lasse Hansen.

Gode innspill. Parkering er et gjentakende tema! - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Lytt til næringsdrivende

Politikeren skryter av seg selv med at det skal bli så flott med flere sykkelbane og kollektivfelt i sentrum. Han og hans politikervenner må være de eneste som tror det vil skape liv i sentrum.

Det nye busstorget i Skien, som kun er en firkantet rundkjøring, mangler fullstendig besøkende. Har kjørt mye rundt her selv, og det finnes ikke folk, selv i fint vær på sommeren. Kostet vel 70 - 80 millioner kroner. Lytt til de næringsdrivende selv, og ikke tro at politikernes skrivebordsteorier funker. Det er bare i egne øyne.🤡🤡🤡

Carl Fr. Christensen

Har du et konkret tiltak du tror ville fått folk til å bruke sentrum da? - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Håper ikke

Håper ikke det er mange politikere som dette som styrer i byen vår, han er nok ansatt i stat eller kommune.

Arnold Rønningen

Hva mener du bør gjøres da? - Martin, Varden.

Martin Øyvang

P-avgift og bommer

Stengte gater, parkeringsavgift, bommer som stenger sentrum, og mye mye mer. Alt bestemt av inkompetente og utrangerte politikere som ødelegger byen.

Joagoda

Hvilken av tingene du nevner mener du er det aller største problemet/utfordringen. PS. Fint om du bruker fullt navn, neste gang du kommenterer - Martin, Varden.

Martin Øyvang

Nesten for dumt

Det blir nesten for dumt å kommentere dette utsagnet, men kun av nyfikenhet: hvem har da skylden? Om det ikke er bystyret som former hvordan byen skal bli, hvem gjør det da? Vi som har levd noen år har sett utviklingen, og alle vet at da Down Town åpnet forsvant livet fra sentrum. I det minste kan du fortelle hvem som har styrt byens utvikling om ikke politikerne har gjort det. Hvem har skapt spøkelsesbyen? Lasse Hansen.

Lasse Hansen

Hvilke tiltak skulle blitt gjort mener du? Er det Herkules som er det store problemet for sentrum? - Martin, Varden

Martin Øyvang