Som medlem av Eldrerådet i Skien deltok jeg på siste møte før sommeren, og det var flere viktige saker til behandling som sto på sakslista. En av dem gjaldt behovet for omsorgsboliger. I denne saken var kommunedirektørens innstilling punkt 1. at «Skien kommune inngår leie av 40 – 60 leiligheter med fellesareal for beboerne og base til hjemmetjenester, med utbygger Steinar Moe Eiendom på Tømmerkaia.»

Denne saken skapte mye diskusjon, men meningene gikk i samme retning. Med så «tynn» saksutredning hvor vesentlig informasjon manglet, avviste Eldrerådet kommunedirektørens innstilling, og mente at administrasjonen må sjekke ut flere muligheter for bygging av omsorgsboliger før en inngår leieavtale med Steinar Moe Eiendom (SME).

Jeg vil utdype noe rundt betenkelighetene Eldrerådet og mange av oss har rundt det å inngå avtale med Steinar Moe Eiendom (SME) om omsorgsboliger på Tømmerkaia.

Ikke noe av dette dreier seg om kritikk overfor Steinar Moe Eiendom og deres måte å drive utleie på, men det handler om de mangelfulle opplysningene i saken og hvilke realiteter som kan oppstå for de eldre som skal betale for «gildet». Det er nemlig ikke oppgitt noe foreløpig estimat for leie, inkludert felleskostnader, som vil bli belastet beboerne.

Derimot fremgår det at i utgangspunktet vil det ikke bli noen kostnader for kommunen knyttet til leie av boligene og tilhørende fellesareal. Det betyr at beboerne vil bli belastet husleie i tråd med husleien kommunen betaler til SME. Dermed vil de som trenger en omsorgsbolig være prisgitt SMEs kostnadsfordeling og inntjeningsmål.

Det er heller ikke redegjort for om avtalen med SME vil tilfredsstille kriteriene for investeringstilskudd fra Husbanken. For omsorgsbolig og fellesareal utgjør slikt tilskudd henholdsvis 45 prosent og 55 prosent av godkjent kostnadsramme, eventuelt med 5 prosent fradrag hvis det ikke lages felles kjøkken. Tilskuddet vil bety mye for husleien til brukerne, da selvkosten for byggeprosjektet omtrent vil halveres. Ved kommunal utbygging vil slikt tilskudd kunne hensyntas.

Et annet punkt i saksdokumentet som nok mange kan reagere på, er denne setningen: «Et annet element er mangel på livsløpsstandard i egen opprinnelig bolig som vil kunne føre til at beboeren på et visst tidspunkt må ta ansvar for å flytte til bolig som er tilrettelagt for at vedkommende skal kunne motta slike tjenester.»

Ut fra helheten i saksdokumentet kan det oppfattes som at fra 2025, når leilighetene på Tømmerkaia står ferdig, «enten flytter du til Tømmerkaia, eller så kan vi ikke hjelpe deg». Jeg vet jeg trekker utsagnet i en svært kritisk retning, men jeg tror mange har opplevd hvordan det står til med bruker- og pårørendemedvirkningen i kommunen.

Som sikkert mange andre, så mener jeg at omsorgsboligene bør ligge spredt rundt i kommunen i nærheten av de institusjonene som finns. Det vil utvilsomt være best for de som trenger tilbudet og for pårørende, noe som må vektlegges.

Administrasjonen opplyser at kommunen ikke har egne tomter som kan brukes til formålet, men det bør ikke være noe stort problem. Mange vil sikkert selge tomter til kommunen, og det har også skjedd at kommunen har fått gratis tomt til slike formål, blant annet i Melum.

Administrasjonen må sjekke ut disse mulighetene før en inngår leieavtale med SME. Vi vet det er ubygde tomter som egner seg til formålet mange steder, blant annet på Skotfoss, på Åfoss, i Melum på Gulset og Buer med mer, og en kan begynne et sted og gradvis bygge ut etter hvert som behovet endres.

Ved å samle personer på disse stedene, vil hjemmesykepleien slippe å kjøre rundt i distriktene fra hus til hus. Disse alternativene vil også utløse investeringstilskudd fra Husbanken, noe som vil ha stor innvirkning på leiekostnaden for beboerne.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.