Hvorfor er det ingen gladsak at Regjeringen oppretter ni nye politikontorer?

Regjeringen oppretter ni nye politikontorer, og 20 nye i løpet av de neste fire årene. Det ble ikke opprettet noen nye kontorer i Telemark i 2023, men det kan bli aktuelt i kommende runder.

Regjeringen mener dette vil gi oss tryggere lokalsamfunn, og at politiet og lokalsamfunnet får bedre mulighet til å kjenne hverandre.

Videre at det vil gi bedre beredskap og forebygging ved at flere ser politiet i det daglige, og politiet dermed vil kjenne utfordringene i ungdomsmiljøene bedre enn i dag. Det ble også sagt at det blir kortere reisevei til offentlig tjenester. Det er satt av 75 millioner til å finansiere de nye politikontorene. Hvordan kan noen takke nei til et slikt tilbud?

I forkant av dette gikk Regjerningen bredt ut. Alle kommuner fikk et brev hvor de ble spurt om hva de ønsket seg, hva de mener er utfordringene i deres nærmiljø og hva de trenger av politiet. Politiet ble også bedt om å komme med innspill. Hvilken kommune vil ikke komme med ønsker etter en slik henvendelse?

Så hvorfor møtes dette med skepsis? Fordi bygg og kontorer koster penger, og vi vil at 75 millioner skulle gått til å opprette nye stillinger. Vi vil styrke politiet med folk, ikke kontorer. For å finansiere dette, må politiet bruke mindre i lønn, og det betyr at man må kutte stillinger. Dette oppleves derfor som Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre.

Kommunene har vært velvillige og stiller med egnede lokaler. Det høres flott ut. Vi kan nesten få et inntrykk av at de er gratis, men det er de ikke.

For å håndtere dagens kriminalitet må vi være robuste. Dette var en sterk og tydelig anbefaling fra 22. juli-kommisjonen, og en viktig pilar i politireformen. Ved å opprette nye politikontorer går vi motsatt vei, vi smører ressursene våre tynt utover. I 2023 kan vi ved hjelp av tekniske løsninger møte publikum på helt andre måter enn tidligere. Vi er ikke avhengig av et bygg, vi er avhengig av folk.

Hva legger justis- og beredskapsminister Mehl i: «Kortere reisevei til offentlige tjenester»? Skal de nye politikontorene tilby forvaltningstjenester, og i så fall hvilke? Er dette finansiert? Hun gav oss svaret i innlegget sitt 6. januar: «Jeg har tillit til at politiet finner gode løsninger sammen med kommunene uten at det blir for dyrt».

Kriminalitetsutfordringene bør være styrende for hvor politiet setter inn sin innsats og pengebruk. Problemet er ikke at politiet ikke kjenner kriminalitetsutfordringene i sitt politidistrikt, utfordringen er at alt det vi kjenner til som vi ikke har folk til å gjøre noe med og saker vi må henlegge som vi burde vært etterforsket, men som nå må prioriteres bort fordi vi ikke har folk til å etterforske de.

Hvorfor ikke ha tillit til at de respektive politimestrene ville ha klart å forvalte de 75 millioner kronene til beste for samfunnsoppdraget vårt?

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.