Vi er inne i en tid på året hvor det blir brukt utrolig mye penger på alt som hører julen til.

I sosiale medier ser man fortsatt en tendens til at det lages og kjøpes inn dyre pakkekalendere og gaver til barn. Alt skal være så flott, og jo dyrere jo bedre.

Mye av dette er nok fasade, men det bidrar til å skape forventninger. For slikt sprer seg fort i dagens samfunn, hvor veldig mange unge har tilgang til sosiale medier. Folk føler seg fort annerledes, det skaper et skille – og de som ikke har de samme mulighetene føler på utenforskap.

De glansede bildene på instagram står i stor kontrast til virkeligheten. For sannheten er forskjellene øker, og mange familier sliter økonomisk.

Jeg synes hysteriet rundt gaver har gått alt for langt, både i tv og radio. Kjøpepresset er skyhøyt og mange foreldre er villige til å strekke seg langt for å gjøre barna fornøyd.

Mange har nok havnet i en knipe fordi de i lang tid har hatt høyt forbruk og lav rente. Nå er situasjonen en annen. Men selv familier med greie inntekter sliter nå. Jeg vet om flere som har det jeg kaller normale inntekter, som ikke har sløst gjennom livet, som nå må hente ut mat på Frelsesarmeen.

Økende fattigdom er et stort problem som rammer stadig flere og som det burde være mulig å løse i et rikt land som Norge. Men jeg tror ikke det kun kan løses på et politisk nivå. Også foreldre må ta ansvar.

Vi lære våre barn om hva som er realistisk. Få bort dette forventningspresset, både hos voksne og barn. Vi må omstille oss. Er det tider som nå, hvor alle kjenner det på lommeboka, så må vi gi deretter.

Jeg leste nylig om en familie som sammen med barna kjøpte inn nye leker til veldedige organisasjoner istedenfor å ha kalender selv. Og kanskje er det dette vi burde ha mer fokus på, snakke med barna, fjernet tabuet rundt det å være fattig og vise mer at vi bryr oss.

Kanskje kjenner du en nabo, tante, kollega som har det ekstra tøft nå - bry deg og vis det.

Dropp de dyre julegavene i år og gi heller til dem som trenger det mest!