Kvinner tjener fremdeles bare 87,9 prosent av det menn gjør. Hvis vi legger statistikken til grunn, jobber kvinner i Norge i teorien gratis ut året fra 17. november. Riktignok jobber vi gratis hele to dager mindre enn i fjor, men dette går for tregt. Fellesorganisasjonen (FO) vil tette dette lønnsgapet. Med dagens tempo vil vi få likelønn om 50 år. Det er uakseptabelt.

Norge er et av verdens mest likestilte land, likevel griper mangelen på likestilling direkte inn i hverdagen vår. Derfor hever vi stemmen i dag. Det er urettferdig at kvinner og menn, i yrker med like stor verdi, skal tjene så ulikt. Det skaper en ulikhet i samfunnet som følger oss hele livet, helt inn i pensjonsalderen fordi vi har tjent mindre og derfor får lavere pensjon.

En sosialarbeider med treårig høyere utdanning tjener betydelig lavere enn en ingeniør i samme sektor. Noen mener at lønnsforskjellene kommer av at kvinnedominerte yrker ikke produserer verdier. Likevel sparer omsorgsyrker samfunnet for milliarder i året. Arbeidet vårt skaper dermed store verdier i samfunnet.

Hvilken verdi har det, at sosialarbeidere løser sosiale problemer før de utvikler seg til omfattende, kostbare helseplager? Hvilken verdi har det, at arbeidsledige kommer seg tilbake i arbeid, hvor de betaler skatt og bidrar til fellesskapet? Hvilken verdi har det, at ungdom ikke dropper ut av skolen og blir avhengig av hjelp fra det offentlige? Produserer ikke dette verdier for samfunnet? Likevel blir vi verdsatt mindre, ved at vi lønnes mindre.

Hadde vi droppet å gå på jobb i dag ville samfunnet stoppet opp. De siste årene har vist oss hvor avhengige vi er av kvinnedominerte yrker. Det er et samfunnsproblem når de som bygger samfunnet, ved å bygge opp mennesker og bygge ned forskjeller, verdsettes mindre.

Dette gjelder ikke bare lavtlønnsyrker, men de fleste yrker, sektorer og bransjer. Vi kan stille oss selv spørsmålet om hvorfor Norge, som er et av verdens mest likestilte land, har et så tradisjonelt arbeidsliv, med så store lønnsforskjeller?