På sosiale medier som Snapchat, Instagram og Tiktok er vi ungdom alene uten at foreldrene våre klarer å ha kontroll på hva som skjer. Påvirkningen av hva vi ser på sosiale medier har mye å si på hvordan vi ser på rus.

Snapchat er så å si alle ungdommer en del av. Der ser ikke foreldrene våre hva vi gjør, og det er enkelt å skjule samtaler man har hatt. Gruppechatter der ungdom blir lagt til er en stor del av problemet. Hvis jeg blir lagt til i en gruppechat, må jeg selv forlate den. I disse gruppene er det medlemmer som skal selge og kjøpe narkotika, og de fleste synes at narkotika er tipp topp. Hvis du først blir lagt til i en sånn gruppe, kan du bli utsatt for så mye påvirkning at synet ditt endrer seg. Plutselig tenker vi at «det er ikke så farlig, alle andre prøver det jo».

Vi har vært på besøk på helsestasjonen med skolen flere ganger, det har alle skolene vært. Vi har fått informasjon om at vi kan få oppfølging på helsestasjonen og vi lærte litt om hvor mange det faktisk var som rusa seg i bare Porsgrunn. Det er minst 60 ungdom som er innom helsestasjonen for oppfølgning hver uke. Det er over dobbelt så mange elever enn det er som går i klassen min.

For politiet i Grenland går det ikke en eneste helgevakt uten at narkotika er inne i bildet. Dette viser hvor stort problemet er. Jeg har pratet med Vegard Robertsen som jobber på forebyggende avdeling på Grenland politistasjon. Han og makkeren samarbeider med skolen vår, og han sier at mange av de hendelsene politiet må håndtere i løpet av en vakt, skjer fordi narkotika er involvert på en eller annen måte. Enten det er ulovlig bevæpning, kjøring i ruspåvirket tilstand, slagsmål eller kjøp og salg av ulovlige stoffer.

Jeg mener at det må bli vanskeligere å få tak i narkotika, og få tilbake den påstanden om at narkotika er helsefarlig og ikke bra å ta.

På grunn av at det er blitt så enkelt å få tak i, og så mye brukt, tenker mange at narkotika er noe gøy å gjøre i helgene. Noe de tar for å få bedre selvfølelse eller stenge verden ute for en stund. De tenker at det farlige som kan skje, ikke skjer med dem. Ungdom ruser seg på hva som helst, bare for å ha følelsen av å være påvirket.

Statistikk vist av FHI viser at over 300 personer døde av overdose i 2022. Disse menneskene kan være hvem som helst. Det kan være naboen min, en jeg går i klasse med eller en god venn.

Jeg vil ikke trenge å gå rundt og bekymre meg for at noen jeg kjenner, skal ta et skritt for langt. Jeg tror de fleste vil være enige med meg når jeg sier at det er et problem hvor normalisert narkotika er i dagens samfunn.

Dette er en tekst fra skriveprosjektet Varden har hatt i samarbeid med Porsgrunn videregående skole. Varden publiserer flere tekster fra prosjektet de kommende ukene.