Byutvikling er et spennende område å gi seg i kast med. Spesielt fordi det er så mange meninger om hvordan en by bør utvikles. Og her og nå vil jeg komme med mitt syn. Ja, for det er ikke slik at noen har fasiten eller noen sitt syn er mer framtidsretta enn andres. Men du verden så flott at innbyggere engasjerer seg og bryr seg om byen. Og det hviler en spesiell viktig bør på de som mener sterkt, at de bruker byen.

Noen hevder at Herkules kjøpesenter ødela utviklinga og aktiviteten i Skien sentrum. Flere av oss kjempa imot et så stort senter, men hensyn til næringslivet fikk flertall. Ja, Herkules kjøpesenter er populært og mange jobber der, noe som gir skatteinntekter til kommunen. Og Skien er ikke alene om å bygge kjøpesenter i utkanten av byen.

I den forrige sentrumsplanen blei Klosterøya definert som sentrum. Da den videregående skolen skulle bygges, ville kommunepolitikerne plassere skolen i Kverndalen. Som kjent er videregående skole fylkeskommunal, og de bestemte Klosterøya. Området er attraktivt og litt gedigent der skolen ligger i nærheten Bryggevannet og Klosterfossen. Det samme gjelder for Teater Ibsen. Når nå Damfossbrua blir ferdig, kan folk promenere langs vannet og kanalen fra Tømmerkaia og opp til den øvre delen av byen. Folk vil bo på Tømmerkaia. Det har vært opp til hundre personer på venteliste for å få leilighet der, også kommunale omsorgsboliger kan en bli tildelt. Og nå popper det fram publikumsretta aktiviteter i boligområdet.

«Ikke bygg i vannet vårt» er slagord som verserer. Jeg er så hjertens enig. Hjellevannet og Bryggevannet er i dag en attraksjon som vi må ta vare på. Å bygge syd for Teater Ibsen i fossen, mener jeg er uhørt. Det betyr ikke at alle byggeri bør være forbudt. Langtidsparkeringa som eksisterer i dag på Langbrygga, gir ingen byfornyelse.

En bydel der folk kan bo og besøke kafeer og restauranter og kultur skaper liv og røre. Derfor kan Skien Brygge bli en fin bydel. Likevel er motstanden stor fordi mange mener at allmennhetens tilgang til vannet ikke blir opprettholdt. Litt feil og litt rett. Vi politikere var på befaring i flere europeiske byer før vi sa ja til Skien Brygge, og ingen steder hadde allmennheten en autostrada langs vannet. Når saka kommer opp på nytt, får vi alle et bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere om vi bør gjøre endringer.

Personlig er jeg sterk tilhenger av brua fra Jernbanebrygga til Klosterøya. Nå er den ute på anbud. Reiser vi rundt i verden er det bruer over elver og vann. Noen av dem er virkelige attraksjoner. Og det blir denne brua også. En attraksjon! Tenk å stå på sikksakk-brua og skue utover Bryggevannet mot byen eller mot Porsgrunn.

Ingen kommuner som Skien kan sammenligne seg med, bruker så mye på kultur som Skien. Kommunale kroner brukes på alt fra Spriten, Telemark Kunstnersenter til Ibsenhuset. Og i disse dager bestemmer bystyret om vi skal bygge et Ibsenbibliotek med Ibsensen besøkssenter ved Ibsenhuset. De fleste tror dette flotte biblioteket blir bygd. Det er bare diskusjon om et alternativ A eller B som går på økonomi. Et Ibsensenter vil skape aktivitet i Midtbyen eller Kulturkvartalet som vi nå allerede kaller det.

Om Meierikvartalet snart får oppstarttillatelse, vil hele Murbyen få et nytt uttrykk. Her blir det leiligheter, kontor og næring. Det som er mest fasinerende med byutvikling, er når vi greier å bevare byens historie samtidig som vi tenke nytt. Å ta vare på det gamle meieriet i tillegg til, for eksempel, å tilrettelegge for moderne kontorarbeidsplasser er en glimtende måte å forene gammelt og nytt. Et nytt stort, flott og moderne sykehjem midt i Kverndalen er et annet eksempel på nytenkende byutvikling.

Murbyen for Skien er viktig. Likevel er det lov å være litt spenstig. Noen områder tåler mye og andre områder må vi være litt mer forsiktige med. Noen ganger er det viktig å skape kontraster, andre ganger trenger vi sømløse overganger. For Skien blir mer og mer urban etter hvert som vi får en god blanding av næring, boliger og handel og kultur.

Og med attraksjoner kommer også folk, om enn litt etter litt. Og kunne vi bare se mulighetene og tenke framover på dem som skal bo i byen i framtida, ikke minst legge til rette for de som er unge i dag. Vi veit kanskje litt for lite om hva de mener om byen. Likevel bør vi, etter mitt syn, la vern gå hand i hand med urbanitet.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.