At det blir stadig flere eldre i Norge er et ubestridelig faktum. Eldrebølgen, med sin forankring i de høye fødselstallene etter andre verdenskrig, er blitt et begrep som beskriver en utvikling med stadig flere pensjonister. Årsakene til denne utviklingen skyldes at vi lever lenger enn tidligere, i tillegg til å være både friskere og mer aktive enn før.

Eldrebølgen kan vi ikke gjøre noe med, den vil gå sin gang til de store fødselskullene etter andre verdenskrig igjen reduseres til et normalt nivå.

Denne bølgen av eldre innebærer frigjøring av betydelige ressurser. Eldre har et restpotensiale som kan komme både samfunnet og den enkelte til gode, dersom forholdene legges til rette for det.

Likevel fokuseres det stadig mer på hvordan den tiltagende eldrebølgen bidrar til å øke den belastningen dette medfører for landets trygdebudsjetter. Men, eldre er ikke bare en utgiftspost i samfunnsregnskapet, men en betydelig ressurs som står til samfunnets disposisjon – dersom den blir verdsatt og får muligheter til å utvikle seg. Positiv fokusering er langt å foretrekke fremfor stigmatisering som negativ belastning, noe som lett får mange eldre til å føle seg unyttige og verdiløse.

Siden dagens eldre er både friskere og sprekere enn tidligere åpner det for nye muligheter på den samfunnsmessige arena.

Det må meisles ut en fremtidsrettet eldrepolitikk med det mål for øyet at alle eldre som har lyst og evner til å delta i frivillig innsats må få slippe til. Det innebærer at et økende antall eldre kan frigjøre verdifulle ressurser, til beste for samfunnet. De eldre er derfor en viktig del av samfunnsmaskineriet. Det blir feil når det fokuseres mer på trygdebelastningen enn det verdifulle potensialet de eldre utgjør i kraft av sin dugnadsbaserte og frivillige innsats på mange områder.

Mange organisasjoner har behov for eldre i frivillig innsats. Utfordringen blir å kople nye pensjonister til den frivillige aktiviteten som allerede finnes i samfunnet. Mange eldre opplever det som både meningsfullt og en viktig del av livskvaliteten å få delta i frivillig innsats.

Mange av dagens eldre reagerer på stadig å bli minnet om at eldrebølgen betraktes som en del av tidenes største trussel mot velferdsstatens økonomiske utvikling. Forholdene må legges til rette for at deres virketrang, kunnskap og erfaring gjennom et langt liv kan bli til gagn for samfunnet.

Eldre mennesker er ingen homogen gruppe. Noen er friskere enn andre. Mens noen trenger mye hjelp i hverdagen er det andre som ikke trenger hjelp i det hele tatt, de klarer seg selv. Det er andelen med relativt god helse som utgjør en verdifull ressurs, og denne andelen viser økende utvikling.

Våre politikere, organisasjoner og media må derfor løfte restkapasiteten til de eldre frem i lyset. Mediefokusering kan bidra til å forsterke lysten til å delta i frivillig samfunnsnyttig innsats, til beste for både samfunnet og den enkelte.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.