I NRKs nysatsing «Gauteshow» har skiensmann og programleder Gaute Næss Berg fra Skien høstet massiv kritikk – og ros. Humoren blir av flere oppfattet som mobbing. Foreningen for Kortvokste krever at episoden med statsråd Sandra Borch tas av skjermen. Hun blir en rekkke ganger omtalt som dverg i programmet.

– Jeg setter ingen grenser på hva som kan være morsomt. Humor handler om situasjon, tid, sted og rom. Kunsten er å komme unna med det, og da er det helt nødvendig at det er morsomt, sier Næss Berg til Varden.

Hva mener du?

Er det greit å tulle med alt?

Komikerne Gaute Berg Næss og Snorre Kind Monsson blir både hyllet og kritisert for sin humor uten grenser. Er det ok å tulle med alt, eller finnes det grenser? Kjør debatt!

Send inn

Kan jo ikke si noen ting

I dagens samfunn kan man jo ikke si noen ting uten at noen synes det er krenking.

Anita

Hei Anita! Jeg vokste opp på 90-tallet, og synes flere ting var mer tabu da enn i dag.

Alexander Lehmann

Handler om hvordan man gjør det

Jeg tenker at alt skal kunne tulles med, men det handler veldig mye om hvordan man gjør det. Skjønner godt reaksjonene mot Gauteshow her. Spesielt når går på en utsatt gruppe som kortvokste.

Det finnes forskning som viser at humor mot sårbare grupper ikke nødvendigvis skaper mer fordommer men kan gjøre at de med negative fordommer føler seg tryggere til å ytre sine fordommer. Det finnes gode eksempler på drøye komikere som gjør dette på en god måte, feks Jimmy Carr.

Tommy Wiersdalen

Kan absolutt være enig i det. Det er jo også litt som Gaute selv sier i intervju med Varden, at humor handler om «situasjon, tid og rom». Og først og fremst må faktisk være morsomt.

Alexander Lehmann

Ser ikke problemet

I krenkesamfunnet vi lever i, idag er det tydeligvis ikke lov med litt humor. selvfølgelig har alle forskjellig humor, men man må personlig inn på NRKTV for og se dette programmet. så jeg ser virkelig ikke problemet! Sånn dette landet har blitt er tragisk! OM MAN IKKE VIL SE, SÅ IKKE SE! så enkelt er det.

Stian.

Godt poeng, vi trenger ikke se på det vi ikke synes er morsomt. Og dersom komikere skulle tatt hensyn til all sårbarhet som finnes i verden, ville det ikke blitt mye humor igjen. Samtidig må vi kunne ha et rom hvor det er mulig å diskutere innholdet i et statssponset humorprogram uten å bli stemplet som lettkrenket, mener jeg.

Lena Beathe Arneberg

Tilfeldig?

Hei Lena :) I kommentarfeltet her er det kvinner som mener at det ikke kan tulles med og menn som synes det er gøy. Tilfeldig?

Madelen E

Kanskje tilfeldig. Kanskje ikke. Poenget mitt var at debatten ikke hovedsakelig har dreid seg om kjønn, men sårbare grupper av begge kjønn.

Lena Beathe Arneberg

Sentimentale kvinner

Det er lav humor om man ikke kan tulle med en kortvokst. Er uenig med Ellen. Må være lov til å tulle med ting, for det er ikke personlig ment. For mange kvinner bryr seg om for mye og er så sentimentale at det ikke går an. Og må Ellen skrive med store bokstaver?

Madelen E

Hei,

Er det først og fremst kvinner som reagerer på Gauteshow? Den sterkeste kritikken kommer vel fra en organisasjon som har like mange medlemmer fra begge kjønn?

Lena Beathe Arneberg

Alvorlige temaer på en vittig måte

Jeg synes Gaute er en flott ung mann, som tørr å ta opp viktig og alvorlige temaer på en vittig måte.

Dverg, neger eller same, hvem bryr seg? Vi er alle mennesker, og alle må kunne bli tullet med.

Aslak

Hei,

Tror du det spiller inn hvem avsender er også? Synes VG-kommentator Selma Moren stiller noen interessante spørsmål rundt det.

«Jeg lurer på om to gutter med minoritetsbakgrunn hadde kommet unna med å si at voldtektsmenn «kanskje får vondt i pikken» når de begår overgrep. Eller om to damer kunne sittet å tullet med en mann som hadde vært i et voldelig forhold. Jeg tror kanskje ikke det. Jeg tror vi hadde krevd at vitsen deres var bedre.»

Lena Beathe Arneberg

NEI

NEI det er IKKE TILLATT Å TULLE MED ALT!!

Ellen

Hei, Ellen.

Tror mange er enige med deg i det. Hadde vært supert om du underbygget dette med argumenter også.

Lena Beathe Arneberg

Cringa

Bare fordi alt kan tulles med betyr det ikke at alt er morsomt.. Klarte såvidt å se to min før jeg cringa så hardt at jeg måtte skru av

Henriette

Hei,

Berg Næss' poeng er vel at om man skal tulle med alvorlige temaer, slik de gjør, må kvaliteten på vitsen være ekstra høy. Tenker du det er noen temaer man absolutt ikke kan tulle med?

Lena Beathe Arneberg

Alt må kunne tulles med.. Er bonde og får daglig dose med fjas..

Helge Hørta