Når begynte det egentlig å bli ok å snakke om Botox og kvinnehelse i samme åndedrag?

«Vi ønsket et sted som kan følge oss over tid, og passe på at vi eldes som en Jaguar E-type og ikke noe fra Rent a wreck», sier Vanessa Rudjord i forbindelse med åpningen av klinikken hun, Pia Tjelta, og Synnøve Skarbø har startet. Klinikken frontes som et sted som skal drive med kvinnehelse. Videre sier de at «klinikkens tilbud skal være med på å bekjempe tabuer og hjelpe kvinner gjennom krevende perioder som tiden etter fødsler og overgangsalder».

På hjemmesiden til klinikken frontes derimot følgende tilbud: «de nyeste vitenskapelig dokumenterte behandlingene innen laserteknologi, rynkebehandling, anti-aging, mesoterapi, peelinger, muskelbygging og ikke-invasiv fettreduksjon».

Min mor er 75 år. Hun er opptatt av å holde seg frisk og i form. Estetisk anlagt. Dame med stor D. Og flere rynker enn jeg kan telle. Null Botox, null inngrep.

Min mor ser eldre ut enn meg og jeg ser eldre ut enn min datter, og det er i mine øyne naturlig og vakkert.

Det er min mor som eldes som en Jaguar e-type, ikke Vanessa Rudjord. Jeg får helt andre bilmerke-assosiasjoner når jeg tenker på alt dere gjør for å hindre deres aldringsprosess. Men jeg dømmer ikke det. Dere må få bruke akkurat de midlene dere trenger for å føle dere bra.

Men at dere kaller dette for KVINNEHELSE. Et begrep som nettopp har fått litt av den sårt tiltrengte oppmerksomheten den må ha. Et begrep vi trenger for å få skikkelig fokus rundt fødende kvinner, kvinner i barsel, forskning på kvinnerelaterte (og i noen tilfeller dødelige) sykdommer, kvinner i den enda tabubelagte overgangsalderen, og mye mer, dét provoserer meg.

Ved å fronte dere på den måten, bidrar dere (sterkt) til å ta fokus vekk fra disse viktige sakene og samtidig normalisere en usunn utvikling.

Det er mange kvinner som ser opp til dere. Før dette stuntet syntes også jeg at dere bidro til mangfoldet av hvordan sterke kvinner som blåser i janteloven kan se ut. Dere har et samfunnsansvar. Så når dere nå starter opp en klinikk innen «kvinnemedisin» for å kunne «eldes som en e-type» så er det i min verden provoserende og skadelig for samfunnsutviklingen.

Vi lever i en tid hvor algoritmer som er blitt maskinlært frem av teknologer, psykologer, og forretningsutviklere forteller oss via Instagram, Facebook, TikTok ++ hvordan ideal-utseendet skal se ut. Og dere profiterer på nettopp denne motivasjonen til å ville oppnå det «perfekte». Det er ikke mye kvinnehelse i det. Ingenting faktisk.

Innlegget ble først publisert på Eva Hartveld Endre sin facebook-side og er gjengitt i Varden med hennes tillatelse.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.