I Norge har alle vi elever med oss egen niste på skolen. Denne nisten skal gjøre at vi orker hele skoledagen, og den skal være sunn. Men er det så lett hvis man har dårlig tid om morgenen? I tillegg har noen kanskje ikke økonomi til mat eller sunn kost.

Vi elever på grunnskolen og videregående er under stadig utvikling, og det betyr at det å få i seg nok næring er svært viktig. Derfor synes jeg vi skal gjøre som nabolandet vårt, og innføre gratis skolemat i Grenland!

I 2013 ble det testet ut gratis, næringsrik skolemat på noen skoler i Norge. Utgangspunktet med testen var at mange lærere så at elevene var utrolig slitne på skolen, og spesielt mot slutten av dagen. De hadde også observert at mange elever ikke spiste frokost eller hadde med næringsrik lunsj, eller lunsj i det hele tatt. Resultatet av prosjektet var at elevene ble mer konsentrerte, hadde mer energi og fikk mer gjort.

I tillegg viser en artikkel fra forskning.no at det skapte et bedre klassemiljø for både elever og lærere. Hvordan har da ikke gratis skolemat blitt innført i Norge for lenge siden?

Skolemat handler om helse, og burde derfor ikke være for dyrt for Norge. Jeg tenker også at det er et veldig svakt argument å si at det å innføre gratis skolemat er for dyrt i et av verdens rikeste land. Noen partier mener at vi heller burde satse på flinkere eller flere lærere, men skolemat handler ikke bare om utdanning. Skolemat handler om vår helse, og derfor gir det lite mening at noen av partiene heller brukte valgkampen på å si at de satser på lærerne. Skolemat bidrar til mer læring, men det handler mest om et sunt kosthold som bidrar til å bevare en god helse og utvikling hos oss barn/ungdommer. Burde ikke dette da være en prioritering hos politikerne?

På grunnskolen og videregående er det til sammen nesten 130.000 elever som går på skolen uten niste. Hvis vi hadde samlet alle disse barna på et sted hadde det blitt Norges femte største by. Det er mange barn og unge som kunne fått det bedre om det hadde vært en gratis matordning på skolene.

Det at noen skal ha dårligere forutsetninger for å lære, bare fordi de ikke får med seg niste hjemmefra, er helt feil. Hvis grunnen til dette er den økonomiske situasjonen i hjemmet, kan dette øke forskjellene vi har i samfunnet. Resultatet kan bli at de som har god råd lykkes med høyere utdanning fremfor dem som ikke har god råd. Derfor er viktig at vi tar vare på alle barn, og sørger for at ingen skal trenge å kjenne på sult en hel dag. For vil vi virkelig ha et samfunn som bidrar til større klasseforskjeller?

Jeg er veldig engasjert når det kommer til temaet skolemat. Som halvt svensk og norsk, er jeg oppvokst med å se to sider av saken. Det gjør at jeg har sett hvor stor forskjell det er på å få servert et godt og næringsrikt måltid på skolen, mot det å måtte smøre matpakke selv hver morgen.

Da jeg tilbrakte en dag på en svensk skole, innså jeg mangelen ved den norske.

Gratis skolemat fører til at det er flere som gleder seg til matpausen, et godt samhold og bedre læring. Nå politikere har dere muligheten til å gjøre noe med dette! La oss innføre gratis skolemat i Grenland nå!

Dette er en tekst fra skriveprosjektet Varden har hatt i samarbeid med Porsgrunn videregående skole. Varden publiserer flere tekster fra prosjektet de kommende ukene.