Penger er et svært vanskelig tema i mange parforhold. Nye rentehopp og prisøkninger kan føre til krise i forholdet.

Denne høsten har vi vært vitne til at økonomiske hemmeligheter i ekteskapet har skapt problemer for norske toppolitikere. Det har fått konsekvenser for både den politiske karrieren og har sannsynligvis også vært vanskelig privat.

På familiekontoret var utroskap et hett tema. Og slett ikke bare seksuell utroskap. Økonomisk utroskap i parforholdet var et tema som skapte store bølger og førte til dype kriser.

Tidligere kom regningene i postkassen og jeg møtte fortvilte klienter som fortalte at de hadde funnet poser med uåpnede regninger bortgjemt i kott og skap. Den som hadde ansvar for å betale regningene, hadde gitt opp og gjort som strutsen: Begravd hodet i sanden og sannsynligvis håpet på et under. Slike funn skapte sjokkbølger i parforholdet og førte til både store økonomiske problemer og til en tillitskrise.

Det siste året har prisene på strøm og mat steget betraktelig og det samme har rentene. Dette er daglig temaer i mediene. Og det fører til store belastninger for familielivet.

Da er det fristende å dra kredittkortet eller søke om forbrukslån. Det er som å tisse i buksa; det er varmt et lite øyeblikk, men raskt blir det kaldt og ubehagelig. Pengene skal betales tilbake og det med skyhøye renter.

I samtaler med par møtte jeg mange kulturforskjeller. Noen hadde lært mye om økonomi hjemmefra og hadde lært den grunnleggende leksen; regninger først! Mens andre kunne lite om sparing og nøysomhet. Pengene brant i lommeboka og varte bare halve måneden.

Disse forskjellene skapte konflikter i unge forhold og noen godt voksne par strevde med denne forskjellen gjennom mange år. Forskjellene kom til uttrykk gjennom både forbrukslån, bruk av kredittkort og ubetalte regninger. Men alt kommer for en dag.

Å oppdage at partneren har gått bak ryggen din og ikke vært åpen om økonomi er en stor rystelse. Det fører til manglende tillit, mistenksomhet og redsel for at hele tilværelsen faller i grus. Mange par klarte med litt hjelp å komme ut av krisen. Da måtte alle kort og hele sannheten på bordet. De måtte kontakte banken for å få økonomisk hjelp og veiledning og tilliten måtte gjenopprettes. Den som hadde best økonomisk sans, måtte få ansvaret for å styre familieøkonomien.

Åpenhet er et stikkord på mange områder i parforhold. Også når det gjelder økonomi. Nye par bruker mye tid på å bli kjent med hverandre og legger planer for fremtiden. De forteller hverandre om fortiden og de forteller hemmeligheter. De drømmer om barn og om bolig. Ofte er økonomi et ikke-tema. Forskjell i synet på økonomi kan få store konsekvenser.

Derfor er det viktig at foreldre lærer barn og unge om økonomi slik at de er bedre rustet til å stå på egne bein, også økonomisk.

Tips til å unngå konflikter om økonomi:

  • Snakk om økonomi tidlig i forholdet

  • Sett opp budsjett

  • Ha hver sin lønnskonto og felles regningskonto og bli enige om hvor mye hver enkelt skal sette inn hver måned

  • Den som har mest kontroll, administrerer betaling av regninger hver måned

  • Sørg for å ha en buffer til uforutsette utgifter

  • Bli enige om hvor mye hver kan bruke til privat forbruk. Det er ikke gøy å bruke hele lønna til melk og brød. Noen «lekepenger» fortjener du!

  • Ikke ta opp dyre forbrukslån

  • Bruk kredittkort med måte og gjør opp jevnlig

  • Hvis det er noe til overs; spar!

  • Prøv kjøpestopp en periode og spar til ferie eller annet det ikke er penger til om forbruket er på topp hele året.

Lykke til!