Selv om beslutningen er ment å være et skritt mot å forhindre narkotikasalg på kjøpesenteret kan en stille seg spørsmålet om dette virkelig har en positiv effekt?

Først og fremst er det viktig å huske at narkotikasalg og -bruk er et komplekst problem som ikke kan løses med en enkel løsning. Narkotikahandlere er ofte veldig mobile og tilpasningsdyktige. Hvis de blir tvunget til å forlate en bestemt plassering, vil de sannsynligvis bare flytte til et annet sted i nærheten.

Det er viktig å huske at narkotikahandlere ikke er de eneste som bruker benkene. Mange mennesker, inkludert eldre mennesker og personer med nedsatt funksjonsevne, bruker benkene som et sted å hvile mens de er på kjøpesenteret.

Fjerning av benkene kan gjøre det vanskeligere for disse menneskene å få den hvilen de trenger, og kan derfor ha negative konsekvenser for disse gruppene.

De siste årene har vi sett en økning i antall rusrelaterte dødsfall blant unge i Grenland. Når Riksadvokaten i 2021 kom med et rundskriv som begrenset politiets bruk av virkemidler i mindre narkotikasaker, har rusmisbruket skutt i været. Politiet har blitt vingeklippet og ungdom benytter seg av det. Uklarhetene blant rundskrivet har også ført til at ulike instanser som politi, barnevern og skoler ikke vet hva de skal gjøre.

Det er svært viktig å fange opp ungdommen som er på vei inn i rusmiljøet og Grenland må få på plass bedre tilbud til unge som trenger hjelp. Det er behov for en bredere tilnærming som inkluderer alt fra forebygging og behandling til håndhevelse og sosial støtte.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.