Enda en gang melder mediene om at en kjendis på byen har gått langt utenfor akseptabel oppførsel og folkeskikk. Denne gangen er det den folkekjære komikeren Atle Antonsen som har utsatt samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali for hets og trakassering.

I Antonsens unnskyldning som han postet på sin facebooprofil, skriver han «Denne kvelden møtte hun en full komiker som lirte av seg helt utrolig dumme ting. Det er ingen unnskyldning at de idiotiske kommentarene var et slags forsøk på spøk».

Nei, det er ingen unnskyldning. Det er svært vanskelig å forestille seg at et menneske som lever av humor, som har jobbet med standup, der det å «lese rommet» er en nødvendig egenskap, ikke evner å se hvordan hans oppførsel påvirker andre.

Dessuten feiler jeg å se hva som skulle vært morsomt med at en mann står og skriker «shut up» gjentatte ganger, i tillegg til å ta tak i Sumaya og prøve å sperre veien for henne.

Dette dreier seg ikke om en flau vits, med en vedvarende særdeles ufin oppførsel.

I samme post skriver han «Jeg skjønner at jeg må revurdere mitt forhold til alkohol og hvordan jeg kommuniserer med folk under alkoholpåvirkning». Ja, det skulle bare mangle.

Hvis du er 53 og mener at «fylla har skylda» så er du skyldig både deg selv og andre, å slutte å drikke.

Det har kommet massiv kritikk av Antonsen, men han har også fått mye støtte. Hvordan har det seg? Er det fordi han er kjent, eller er det fordi mange har gjort dumme ting på fylla og ikke vil sette seg i glasshus?

Jeg tror det er en kombinasjon.

Det er lett å tilgi kjendiser, de er på en måte allemannseie, men skal det å være morsom, god i idrett, eller ha en spennende blogg, være nok til at du får oppføre deg som du vil? Det er også viktig å huske at det å være kjendis ikke er synonymt med at man har sunne verdier, eller gode moralske og etiske prinsipper.

Det som er minst like tragisk opp i det hele, er det faktumet at det var langt flere vitner til hendelsen som ikke gjorde noe. Stillhet kan være øredøvende.

Skal vi tro Anthonsen selv, så er denne hendelsen ikke en representasjon av hans indre meninger om melaninrike mennesker. Hvis det er faktum, har han nok en del sjelesøking å gjøre og han er nok ikke den eneste.

Så hvor går vi herfra?

Jeg håper jeg alle kan puste med magen og sette no-platforming og kanselleringsplanene på pause. Vi må ikke miste troen på at folk kan lære av sine feil. Vi trenger et samfunn som har rom for å la folk lære, utvikle seg og bli bedre. Så klart bør dette få konsekvenser for Antonsen, men hvor store konsekvenser og hvor lenge bør sanksjonene pågå? Hvor villige er vi egentlig til å tilgi og la folk få gå videre?

Til Antonsen har jeg bare noen tips som kanskje kan hjelpe i fremtiden. Selv om du er en kjent komiker, trenger du ikke å by på et live standup show til enhver tid, det er lov å ikke være på jobb.

Hvis ingen ler, er det nok en overhengende fare for at det du sier ikke er særlig morsomt. Hvis alkohol får deg til å komme med rasistiske ytringer, oppføre deg som en bølle og syns det er greit å trakassere mennesker rundt deg, burde du nok holde deg til saft heretter.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.